Κίνα εναντίων Τραμπ: Απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα ο «Χρυσός Θόλος»

 
Τραμπ και χρυσός θόλος

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 21/05/25 - 16:25

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει γιγάντιο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με την ονομασία «Χρυσός Θόλος» συνιστά απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα.

«Πλήττει τη στρατηγική ισορροπία και την παγκόσμια σταθερότητα. Η Κίνα εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το ζήτημα. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν το συντομότερο την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως επέλεξε την αρχιτεκτονική του προγράμματος και διόρισε στρατηγό της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ επικεφαλής αυτού του φιλόδοξου προγράμματος, που έχει στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως το Πεκίνο είναι πολύ δυσαρεστημένο και αντιτίθεται κατηγορηματικά στις «παράλογες» κυρώσεις που επέβαλε σε κινεζικές εταιρείες η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ε.Ε. και η Βρετανία ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας οι οποίες στοχοθετούν κινεζικές εταιρείες.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ κάλεσε την Ε.Ε. να αφήσει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να κάνουν εμπόριο με τη Ρωσία.

Η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντά της, δήλωσε η Μάο στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων όταν ερωτήθηκε για τις κυρώσεις.

Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο «Χρυσός Θόλος» θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της θητείας του και υπολογίζεται πως θα κοστίσει συνολικά «περίπου 175 δισ. δολάρια».

Θα επιτρέπει τον εντοπισμό εισερχόμενων πυραύλων και θα τους καταστρέφει εν πτήσει. Εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα τοποθετήσουν σε τροχιά οπλικό σύστημα.

Ο «Χρυσός θόλος» θα έχει την ικανότητα να πλήξει στόχους μέσα στην ατμόσφαιρα, αλλά και στρατοσφαιρικές απειλές από βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ χάρη σε προηγμένα συστήματα ανίχνευσης, ο θόλος θα μπορεί να καταστρέψει και διαστημικές εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων. Τους τελευταίους μήνες, οι επιτελείς του Πενταγώνου εκπόνησαν τρεις διαφορετικές εκδοχές του θόλου: μέτρια, υψηλή και «υπερυψηλή», ανάλογα με τις επιθυμητές ικανότητες του συστήματος και το κόστος για καθεμία από αυτές.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε την τρίτη και δαπανηρότερη εκδοχή. Η διαφορά μεταξύ των εκδοχών αφορά τον αριθμό δορυφόρων και αισθητήρων στο Διάστημα που θα πρέπει να αγορασθούν. Η εκδοχή που επέλεξε ο Τραμπ περιλαμβάνει διαστημικά όπλα, ικανά να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επανόδου τους στην ατμόσφαιρα. Ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έδειξε ότι το διαστημικό σκέλος του «Χρυσού θόλου» μπορεί να κοστίσει μέχρι και 542 δισ. δολάρια για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Τραμπ έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης στο Κογκρέσο για 25 δισ. δολάρια προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες του πρώτου σταδίου κατασκευής του «Χρυσού θόλου». Η δαπάνη περιλαμβάνεται ως τροπολογία στο νομοσχέδιο φοροαπαλλαγών που έχει καταθέσει προς έγκριση ο Τραμπ στο Κογκρέσο.

Η αντιπυραυλική ασπίδα με διαστημικά όπλα, που καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά την επάνοδό τους στην ατμόσφαιρα, κοστίζει 542 δισ. δολάρια.

Με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία

Το Πεντάγωνο προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι οι τελευταίας γενιάς πύραυλοι που έχουν αναπτύξει η Κίνα και η Ρωσία είναι τόσο προηγμένοι, που η ανάπτυξη νέας κατηγορίας αντιμέτρων και αντιπυραυλικών συστημάτων είναι πλέον αναγκαία. Οι δορυφόροι και οι πύραυλοι αναχαίτισης του «Χρυσού θόλου», υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, θα έχουν ως αποστολή την αναχαίτιση των καινοτόμων αυτών πυραύλων πριν αυτοί εγκαταλείψουν τη στρατόσφαιρα.

«Τα διαστημικά όπλα του “Χρυσού θόλου” αντιπροσωπεύουν νέα ανερχόμενη τάση στην αντιπυραυλική άμυνα. Τέτοιες αποστολές δεν έχουν ξαναγίνει από καμία διαστημική δύναμη στον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της διαστημικής δύναμης των ΗΠΑ, σώματος που θέσπισε ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία, πτέραρχος Τσανς Σάλτσμαν. Κίνα και Ρωσία έχουν αναπτύξει επιθετικά όπλα στο Διάστημα, όπως δορυφόρους ικανούς να εξουδετερώνουν κρίσιμους αμερικανικούς δορυφόρους.

«Το σχέδιο δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη χρηματοδότηση και βρίσκεται στο στάδιο της έμπνευσης», είπε ο νεοδιορισθείς αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Τρόι Μενκ. Ο Τραμπ είχε υπογράψει προεδρικό διάταγμα την πρώτη εβδομάδα της παρούσας θητείας του ζητώντας την ανάπτυξη συστήματος πυραυλικής αναχαίτισης ικανό να καλύψει όλες τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Με πληροφορίες Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ