«Κλείδωσε» η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία για τους S-400

 
«Κλείδωσε» η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία για τους S-400

Ενημερώθηκε: 29/05/19 - 20:32

Με αφορμή την προμήθεια της Άγκυρας από τη Μόσχα του Αντιαεροπορικού Πυραυλικού Συστήματος S-400, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν τηλεφωνικά να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία.

Ο Ερντογάν προκαλεί στην επέτειο της «Άλωσης», αλλά στην Ελλάδα... (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

S-400

F-35

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για συγκρότηση μίας κοινής ομάδας εργασίας για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τους και τον κίνδυνο που αποτελούν για τα αμερικανικά μαχητικά .

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άρση των δασμών στον χάλυβα, συμφωνώντας ότι θα βοηθήσει αυτό να φτάσει ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών στο στόχο των 75 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων των F-35

1

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση των τούρκων πιλότων των προηγμένων μαχητικών F-35, καθώς η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Τρίτη πηγές προσκείμενες σ' αυτήν.

S-400

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας για την παραγγελία των , συστήματος που η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO και μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα F-35 που σκοπεύουν να αποκτήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, διαρκούν μήνες.

Δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν είπαν ότι το μέτρο εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Η πληροφορία ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την 22α Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία.

Τούρκοι χειριστές εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στη Luke Air Force Base (Αριζόνα). Δεν είναι σαφές το εάν η αναστολή της εκπαίδευσής τους θα σημάνει πως θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία έχει αναλάβει μέρος της κατασκευής του «αόρατου» για τα περισσότερα ραντάρ μαχητικού της Lockheed Martin.

Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.