Κλιματική αλλαγή και στέγαση οι κύριες προκλήσεις των δημοτικών αρχών σύμφωνα με το POLITICO's Living Cities

 
ee

Ενημερώθηκε: 23/05/24 - 21:04

Κλιματική αλλαγή και στέγαση τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκλογικές τους περιφέρειες, λένε οι τοπικοί ηγέτες, ενόψει ευρωεκλογών. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας Eurocities Pulse Mayors Survey, που διατίθεται στο POLITICO's Living Cities και αποτελεί μια δημοσκόπηση σε 92 δημάρχους σε 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κλιματική αλλαγή βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου των σημαντικότερων ζητημάτων για τις αστικές περιοχές της Ευρώπης, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των δημοτικών αρχών να κατονομάζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ως τη μεγαλύτερη απειλή της πόλης τους και πάνω από το 60% να δηλώνει ότι οι πολίτες τους απαιτούν δράση για πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στην έρευνα (38%) εξέφρασαν, επίσης, ανησυχίες για τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι σε τοπικά «πράσινα» μέτρα, όπως συνέβη στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τις πρωτοβουλίες μείωσης της χρήσης αυτοκινήτων και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

Επιπλέον, το 94% δήλωσε ότι η κύρια πρόκληση για την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζοντας διαφορές στους τρόπους δυνητικής αξιοποίησής τους. Χαρακτηριστικά, σχεδόν το ένα τέταρτο θα αξιοποιούσε μια πιθανή χρηματοδότηση σε περισσότερη αστική βλάστηση, ενώ ένα άλλο ισότιμο ποσοστό θα επένδυε στην ενεργειακή απόδοση και την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ζήτημα και της μεσαίας τάξης πλέον η στέγαση

Από την περσινή δημοσκόπηση, ο αριθμός των δημάρχων που αναφέρουν την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση ως κορυφαία προτεραιότητα διπλασιάστηκε, με περισσότερο από το ένα τρίτο να αναφέρει τη στέγαση ως βασική ανησυχία, από 15% το 2023. Αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι πλέον ακόμα και η «μεσαία τάξη» πλέον θεωρεί τη στέγαση μεγάλη πρόκληση.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έκαναν συμβιβασμούς στα μέτρα που έλαβαν, μεταξύ της παροχής υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτών κατοικιών, της διασφάλισης ενεργειακών προτύπων και της αύξησης της ποσότητας των κατοικιών. Περίπου οι μισοί επιθυμούν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει χρήματα για την άμβλυνση του εκτιμώμενου ετήσιου επενδυτικού κενού ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομικά προσιτή στέγαση, αναφέρει η δημοσκόπηση.

Ένα άλλο βασικό σημείο της έρευνας συνιστά η εξάντληση των δημάρχων από τις πρόσθετες ευθύνες που έχουν αναλάβει μετά τις διαδοχικές κρίσεις, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των δαπανών για την ενέργεια και το κόστος ζωής. Την ίδια στιγμή, περισσότερο από το 50% δήλωσε πως σε αυτό το ταραχώδες διάστημα δεν είχε λάβει πρόσθετους πόρους για τη διαχείριση αυτών των προκλήσεων, ενώ το 38% τόνισε ότι οι εθνικές τους κυβερνήσεις τους είχαν επιβάλει μέτρα λιτότητας, μειώνοντας περαιτέρω τους ήδη περιορισμένους προϋπολογισμούς.

Οι δημοτικές αρχές θα ήθελαν βελτιωμένη σχέση με την ΕΕ, καταλήγει η έρευνα, στενότερη συνεργασία, αλλά και μακροπρόθεσμη στρατηγική και οικονομική στήριξη (σχεδόν το 50%).

Πηγή: politico.eu

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ