Το κόστος ζωής τρομάζει τους Γερμανούς

 
portofoli

Ενημερώθηκε: 16/10/23 - 20:41

Θα πρέπει να αγοράζω λιγότερα στο σουπερμάρκετ; Για πόσο καιρό θα μπορώ να πληρώνω το ενοίκιο; Ο φόβος για απότομη αύξηση του κόστους διαβίωσης είναι η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία των Γερμανών, δείχνει η έρευνα «Οι φόβοι των Γερμανών», η οποία διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και 30 χρόνια για λογαριασμό της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας R+V. Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται την ακρίβεια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η έντονη ανησυχία για το κόστος στέγης με 60% και στην τρίτη ο φόβος ανόδου της φορολογίας ή η περικοπή κρατικών επιδομάτων.

Η έρευνα θεωρείται είδος βαρόμετρου για το πως αντιμετωπίζει οι πολίτες στη Γερμανίαόσα συμβαίνουν στην πολιτική, την οικονομία, την οικογένεια και την υγεία. Για τη φετινή έρευνα ρωτήθηκαν από ερευνητές περίπου 2.400 άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, πριν δηλαδή τις δραματικές εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή.

Ο φόβος για την αύξηση του κόστους ζωής βρίσκονταν και πέρυσι στην κορυφή της κατάταξης. Ας σημειωθεί ότι φέτος στη Γερμανία καταγράφηκε ο υψηλότερος πληθωρισμός στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Πρόσφατη έρευνα της Yougov έδειξε ότι περίπου ένας στους έξι Γερμανούς πληρώνει μετά βίας τα έξοδα διαβίωσής του.

 «Χαμηλότερα νοίκια», αναγράφεται σε γκράφιτι σε τοίχο πολυκατοικίας. Monika Skolimowska/picture alliance/dpa
«Χαμηλότερα νοίκια», αναγράφεται σε γκράφιτι σε τοίχο πολυκατοικίας. Monika Skolimowska/picture alliance/dpa

«Μας βομβαρδίζουν συνεχώς με αρνητικούς τίτλους»

Σε σύγκριση με το 2022 δύο φόβοι έχουν διογκωθεί: Η έντονη ανησυχία ότι το μεταναστευτικό θα φέρει στα όριά της την γερμανική κοινωνία και τις αρχές της χώρας (αύξηση 11%) και ότι η συνεχιζόμενη εισροή μεταναστών στη Γερμανία θα έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συνοχή (αύξηση 10%). Εδώ και μήνες διεξάγεται στη Γερμανία δημόσια συζήτηση για τις δυσκολίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Πολλοί ερωτηθέντες ανησυχούν και για την παράνομη μετανάστευση», δηλώνει η πολιτική επιστήμονας Ισαμπέλ Μπορούκι, η οποία είχε ρόλο συμβούλου στην έρευνα της ασφαλιστικής R+V.

Ο ψυχολόγος Αντρέ Ιλτσίν δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι υπαρξιακές ανησυχίες ενισχύουν τα αισθήματα αδυναμίας και φόβου, τα οποία με τη σειρά τους καθιστούν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού επιρρεπές στον ρατσισμό: «Όταν οι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα δύσκολα τότε περιορίζεται η προθυμία τους να προσφέρουν». Κι όταν μετά ακούνε ότι υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίες λέγεται ότι λαμβάνουν επιδόματα και δεν πληρώνουν για τίποτα, ενισχύεται ο φόβος απέναντι στους ξένους.

Προκλητικοί τίτλοι άρθρων, ψευδείς αναρτήσεις και υπερβολικές δηλώσεις κυρίως συντηρητικών πολιτικών δίνουν τροφή σε αυτά τα αρνητικά αισθήματα: «Μας βομβαρδίζουν συνεχώς με αρνητικούς τίτλους, έτσι ώστε ένας παράλογος φόβος μετατρέπεται εν τέλει σε πραγματικό», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Αντρέ Ιλτσίν και συμπληρώνει: «Ό,τι είναι άγνωστο μας προκαλεί φόβο». Γι' αυτό κάποιοι φοβούνται κάτι που δεν έχει συμβεί. Μόνο η εξοικείωση με το άγνωστο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φόβου».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς βρίσκεται σε υποχώρηση. Ένας στους δύο Γερμανούς (51%) φοβάται ότι τα καθήκοντα των πολιτικών τους ξεπερνούν. Σε σύγκριση με πέρυσι η ανησυχία αυτή ανέβηκε τέσσερις θέσεις και καταλαμβάνει πλέον την έκτη θέση στην κατάταξη των φόβων. Σύμφωνα με την Ισαμπέλα Μπορούκι οι πολίτες αναμένουν βιώσιμες λύσεις από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες με απόλυτη σαφήνεια.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ