Το Κρεμλίνο έστειλε στο Κίεβο προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας

 
Το Κρεμλίνο έστειλε στο Κίεβο προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας

Ενημερώθηκε: 20/04/22 - 14:53

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Τετάρτη την Ουκρανία ότι υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, σημειώνοντας ότι αυτό είχε άσχημες συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο ρυθμός των συνομιλιών άφησε πολλά περιθώρια και η μπάλα ήταν στο γήπεδο του Κιέβου αφού η Ρωσία παρέδωσε ένα έγγραφο στην ουκρανική πλευρά. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα περιμένει απάντηση.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε την Τρίτη ότι ήταν δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα παρουσίασε στο Κίεβο ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου» ως μέρος των διαπραγματεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά σηματοδότησε μικρή πρόοδο αυτή τη στιγμή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «αδιέξοδο».

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ανταλλαγή σχεδίων ειρηνευτικών προτάσεων τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια συνάντησης ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν σταματήσει.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας. Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Ουκρανία μετέτρεψε τις συνομιλίες σε «τσίρκο» και κατηγόρησε το Κίεβο ότι άλλαξε τη θέση του ως «περισπασμό της προσοχής».

Οι συνομιλίες για πιθανή κατάπαυση του πυρός υποχώρησαν αυτόν τον μήνα όταν το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής εκατοντάδων αμάχων και της λεηλασίας των σπιτιών τους, σε πόλεις που έλεγχε η Ρωσία πριν αποσύρει τις δυνάμεις της από την κεντρική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε επίσης ότι η πρόοδος έχει σταματήσει σχετικά με τις εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τρίτα κράτη να υπογράψουν εγγυήσεις συλλογικής ασφάλειας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.