Κρίσιμες διαβουλεύσεις λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup στη σκιά του κορονοϊού

Κρίσιμες διαβουλεύσεις λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup στη σκιά του κορονοϊού
Ενημερώθηκε: 07/04/20 - 00:42

Κορονοϊός - Οικονομία: Κρίσιμες διαβουλεύσεις είχαμε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα γίνει στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού και της διαμάχης του γερμανικού μπλοκ με τις χώρες που ζητουν έκδοση κορονο-ομολόγου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του φονικού ιού.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν αργά χθες οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και της ευρωομάδας υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμα, οι πρόεδροι εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού.

"Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας" τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ακόμα πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα επενδύσεων, ιδίως των πράσινων και των ψηφιακών, αποτελούν μέρος της απάντησης και σημειώνεται: "Την επομένη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση".

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup "να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ