Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

 
Σύνοδος Κορυφής για το Bexit

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 28/06/16 - 20:35

Μήνυμα στη Βρετανία για επίσπευση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα και την επιλογή του Brexit, στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής επισήμαναν ότι oi συνομιλίες για το Brexit θα αρχίσουν αφού η Βρετανία ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει "με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό" τρόπο, μετά το σοκ του Brexit.
"Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό", ανέφερε ο Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Σορυφής.

"Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη", επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν "γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά "μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας".

Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως είναι σημαντικό να αρχίσουν συνομιλίες για το Brexit μόνο αφου η Βρετανία έχει ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο.

Δεν μπορεί να υπάρξει «διακριτική ευχέρεια επιλογής» στην υπόθεση του Brexit, τόνισε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για την έξοδο της τελευταίας. Μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η Ένωση των 27 να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη, αλλά και να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία.

«Η σημασία της απόφασης (των Βρετανών) δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια. Η περασμένη Πέμπτη ήταν ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη. Μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο στα τελευταία 60 χρόνια», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι οι «είναι κρίσιμο οι 27 εναπομείνασες χώρες να αποδείξουν ότι είναι τόσο ικανές όσο και πρόθυμες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός».

Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν τις Βρυξέλλες για το τι προτίθεται να πράξει.

Όπως είπε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί πιο δημοκρατικά.

Τουσκ

Νέα, άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριον στην Μπρατισλάβαν στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβακίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά την είσοδό του στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Ντ. Τουσκ συνέστησε «υπομονή» στους 27 ηγέτες σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας. «Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών ψηφοφόρων, όπως και τη Συνθήκη η οποία αναφέρει πως μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου. Πρέπει να δείξουμε υπομονή εάν χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως χωρίς την επίσημη κοινοποίηση από το Λονδίνο, δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου ούτε η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση.

Ντάισελμπλουμ

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι μια μελλοντική, νέα εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία θα είναι λιγότερο ευνοϊκή για τη χώρα απ' ό,τι όταν η χώρα ήταν μέλος της Ένωσης.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.

Τσίπρας

Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι, η Ευρώπη έχει φτάσει σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Τόνισε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα πρέπει να αποτελέσει την αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών και πρόσθεσε πως χρειάζεται «να λάβουμε γενναίες αποφάσεις ώστε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στους πολίτες». Χεριάζονται πρωτοβουλίες για «να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές αξιοπρέπειας και τις ατέρμονες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία», σημείωσε.

Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.

«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ε.Ε. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ που έχει μπε», είπε ο Μ. Σουλτς.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον σεβασμό του βρετανικού δημοψηφίσματος και την ανάγκη της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της, επισημαίνει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές, το ΕΚ καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ' αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το ΕΚ, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν, ακόμα, ότι οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η ΕΕ «καλύτερη και πιο δημοκρατική», και να «προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν».

Γιούνκερ

Τη λύπη του για το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και τον σεβασμό του στην επιλογή των Βρετανών πολιτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας εκφράστηκαν με καθολική ψηφοφορία και η λαϊκή βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει σεβαστή από όλους», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ζητώ από την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας να αποσαφηνίσει το συντομότερο δυνατό την κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραταθεί άλλο αυτή η αβεβαιότητα».

Φάρατζ

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Νάιτζελ Φάρατζ, προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία της πλειονότητας των ευρωβουλευτών, όταν λαμβάνοντας το λόγο ρώτησε: «Πλάκα δεν έχει όλο αυτό;».

Όπως ανέφερε ο Ν. Φάρατζ, όταν πριν από 17 χρόνια είχε πει ότι θέλει να ηγηθεί της εκστρατείας να εγκαταλείψει η Μ. Βρετανία την ΕΕ λοιδορήθηκε. «Τώρα όμως δεν γελάτε. Ο λόγος που είστε οργισμένοι είναι απόλυτα σαφής. Εσείς ως πολιτικό εγχείρημα αμφισβητείστε», είπε ο Ν. Φάρατζ, κατηγορώντας την ηγεσία της ΕΕ ότι ποτέ δεν είπε την αλήθεια στους Βρετανούς και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. «Θέλουμε πίσω την πατρίδα μας, τα δικά μας σύνορα, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη, αυτοδιοικούμενη χώρα», πρόσθεσε.