Κύπρος: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

 
Κύπρος: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών

Ενημερώθηκε: 11/12/21 - 15:24

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ξεκινά τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, μετά μάλιστα τα έκτροπα και τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν σε σχολικά κτήρια.

Μετά την Ελλάδα και η Κύπρος ανακοίνωσε την έναρξη εμβολιασμών κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Ανακοινώνοντας την απόφαση για καθολικό εμβολιασμό της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας, το κυπριακό υπουργείου Υγείας κοινοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 30% του ανήλικου πληθυσμού της χώρας μολύνθηκε με Covid-19, με τον αριθμό των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο τα εμβόλια που προορίζονται για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα παραληφθούν την Δευτέρα ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια που προορίζονται για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα έχουν κατά 20 μικρογραμμάρια μικρότερη δοσολογία σε σχέση με αυτά που χορηγούνται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Φόβοι για νέες αντιδράσεις

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 αναμένεται να φέρει νέες εντάσεις στο ήδη τεταμένο σκηνικό στα σχολεία της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα, και μετά από την εφαρμογή μέτρων κατά του κορωνοϊού στα δημοτικά πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έλαβαν βίαιο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα δύο σχολεία υπέστησαν βανδαλισμούς, ενώ σε σχολείο της Λεμεσού τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε και στα επαρχιακά γραφεία του υπουργείου Παιδείας ,ο οποίος δεν εξερράγη.

Τα μέτρα που ελήφθησαν στα δημοτικά σχολεία αφορούσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ηλικία των 6 ετών καθώς και την υποχρεωτική προσκόμιση πιστοποιητικού ανάρρωσης ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test με ισχύ επτά ημερών.

Πηγή: DW