Με παραχωρήσεις το συνταξιοδοτικό στη γαλλική Βουλή εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων - Νέα απεργιακή κινητοποίηση σήμερα

 
FRANCE STRIKE

Ενημερώθηκε: 07/02/23 - 13:07

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν σήμερα το τρίτο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων που πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη που είναι σήμερα την ώρα που το σχέδιο νόμου ξεκίνησε να συζητιέται στη βουλή.

Προβλήματα θα δημιουργηθούν στα δρομολόγια των τρένων, θα ακυρωθούν μαθήματα στα σχολεία, ενώ και οι παραδόσεις των διυλιστηρίων θα επηρεαστούν καθώς θα απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς και τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους πολίτες να βγουν μαζικά στους δρόμους.

Η κυβέρνηση ζητεί από τους εργαζόμενους να εργάζονται δύο επιπλέον χρόνια --που σημαίνει ότι για τους περισσότερους η ηλικία αυτή είναι τα 64 χρόνια-- προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο προϋπολογισμός ενός από τα πιο γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα του βιομηχανικού κόσμου.

Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια τους στη σύνταξη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, ένα προνόμιο το οποίο μια μεγάλη πλειονότητα των πολιτών δεν θέλει να στερηθεί.

"Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό", είπε χθες στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ μετά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου.

"Μεριμνούμε για την δική μας γενιά και για τις επόμενες", συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει όφελος 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 χάρη στη μεταρρύθμιση αυτή.

Ωστόσο, τα συνδικάτα και αριστερά κόμματα αντιτείνουν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από άλλες πηγές, κυρίως από τους πλούσιους.

Οι συντηρητικοί, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται ο Μακρόν για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θέλουν προνόμια για εκείνους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία.

"Η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή αν δεν συνεισφέρουν οι πιο πλούσιοι. Σε όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ακόμη και σε εκείνη του (συντηρητικού) Νικολά Σαρκοζί, συνεισέφεραν οι πλουσιότεροι", δήλωσε στο BFM TV ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πάνω από ένα ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Γαλλίας κατά τις δύο πρώτες ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο.

Στο κοινοβούλιο, υπάρχουν προς συζήτηση περισσότερες από 20.000 τροποποιήσεις, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων από την αριστερή συμμαχία Ενωμένη Αριστερά (Nupes).

Με 170 βουλευτές ο Εμανουέλ Μακρόν μειοψηφεί στη Βουλή, έχει ανάγκη την ψήφο όλων των προσκείμενων και πάνω απ’ όλα των 61 βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων της Δεξιάς, για να φθάσει στο κρίσιμο «ήμισυ+ένα» των 289 βουλευτών, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο. Εξ ου και τα ανοίγματα της πρωθυπουργού την Κυριακή, προς δελεασμό των Ρεπουμπλικάνων σε δύο βασικά τους αιτήματα: Πρώτον, χαλάρωση της ηλικίας των 64 για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20 με δικλίδα όμως τα τρίμηνα που έχουν συγκεντρώσει. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούν να φεύγουν πιο νωρίς από τα 64.

Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) βουλευτές είναι διχασμένοι ως προς το αν η προτεινόμενη ηλικία έναρξης της εργασίας --τα 20 με 21 χρόνια--είναι αρκετά νωρίς.

Δεύτερο, δραστικά μέτρα στις επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν σε κυρώσεις, με στόχο την αποφυγή των μαζικών απολύσεων των «ηλικιωμένων» (άνω των 56 ετών) που συνηθιζόταν τις τελευταίες δεκαετίες, με την αποδοχή συχνά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέθ Μπορν ζητά από τις επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και άνω, τη δημοσίευση της λίστας των «ηλικιωμένων» στην επιχείρηση τους και τους τρόπους απασχόλησής τους.

Η αντίληψη που κυριαρχεί, χωρίς να πείθει όμως το συνδικάτο MEDEF των εργοδοτών, είναι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν, από καλύτερη χρήση της εμπειρίας των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων. Η άμεση αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων στις εξαγγελίες αυτές της πρωθυπουργού δεν υπήρξε ιδιαίτερα ενθουσιώδης, καθ’ ότι υπάρχει κατακερματισμός και ο νεοεκλεγής πρόεδρος Ερικ Σιοτί έχει δυσκολία να επιβάλει μια και μόνο γραμμή στο κόμμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ