Μελόνι: Το Ταμείο Ανάκαμψης στην πρώτη της επίσκεψη στις Βρυξέλλες

 
ΜΕΛΟΝΙ

Ενημερώθηκε: 01/11/22 - 19:53

Η εκπλήρωση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ιταλίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας όταν η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες μεθαύριο Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Η Ιταλίδα ηγέτης θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη εκτός Ιταλίας στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Θα μιλήσουμε επίσης για την ανάγκη εφαρμογής του ΕΠΑ που ήδη εφαρμόζει η Ιταλία». δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα , κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωσης.

Η Μελόνι εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου για την Ιταλία, τον μεγαλύτερο μεμονωμένο δικαιούχο από τα 750 δισ. ευρώ.

Το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, αφού η Μελόνι το ανέφερε κατά την ομιλία της στο ιταλικό κοινοβούλιο στις 25 Οκτωβρίου.

Στην προεκλογική της εκστρατεία, η Μελόνι ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου, αλλά στην πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει μόνο στην αναδιατύπωση των διαγωνισμών για την προσαρμογή τους στις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών. Η Ιταλία πρόκειται να λάβει πάνω από 190 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης.

Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης βρίσκεται σε καλό δρόμο και, ως εκ τούτου, μια πλήρης επαναδιαπραγμάτευση φαίνεται απίθανη.

Το ιταλικό σχέδιο εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο και οι δύο πρώτες εκταμιεύσεις πραγματοποιήθηκαν (μια προχρηματοδοτική πληρωμή ύψους 24,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021 και η πρώτη πληρωμή ύψους 21 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2022).

Η Ιταλία υπέβαλε άλλο ένα αίτημα πληρωμής ύψους 21 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, το οποίο η Επιτροπή ενέκρινε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Αυγούστου 2026.

Οποιαδήποτε περαιτέρω επαναδιαπραγμάτευση θα δημιουργούσε καθυστερήσεις και το πιθανό αίτημα άλλων κρατών μελών να προχωρήσουν σε παρόμοιες αναθεωρήσεις.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του, όπως η εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, δεν είχαν προβλεφθεί από τα εθνικά σχέδια. Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι έχει επισημάνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή έθεσε επί τάπητος τη δυνατότητα αναθεώρησης ενός συγκεκριμένου “ορόσημου ή στόχου”, εάν η αύξηση του κόστους επηρεάσει δραματικά ένα μέτρο σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Το εν λόγω κράτος μέλος καλείται να αποδείξει τον άμεσο αντίκτυπο «στο(α) μέτρο(α) που επιδιώκει(-ουν) να αναθεωρήσει(-ουν)».

Οι αναθεωρήσεις δεν επιτρέπονται για μέτρα «που δεν αφορούν άμεσα τις τιμές των πρώτων υλών ή σημαντικούς περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Οποιαδήποτε αλλαγή σε μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν το 2021, δεν είναι δυνατή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ