Αποφασισμένοι να λύσουν την γαλλογερμανική «παρεξήγηση» σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής της κάθε χώρας στην ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού FCAS (Future Combat Air System) εμφανίστηκαν ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού τρίωρου δείπνου εργασίας στη βίλα Μπόρζιγκ στις όχθες της λίμνης Τέγκελ λίγο έξω από το Βερολίνο οι δύο πολιτικοί έδωσαν σχετικές οδηγίες στους υπουργούς Άμυνας να καταλήξουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου «σε μια ρεαλιστική προοπτική για την περαιτέρω συνεργασία στην κοινοπραξία FCAS και να προτείνουν λύσεις διευθέτησης των υφιστάμενων διαφωνιών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Κορνέλιους μετά το τέλος της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η γερμανική πλευρά αναμένει ότι η γαλλική Dassault «θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες», σύμφωνα με τις οποίες η Dassault, η Airbus Germany και η ισπανική Indra θα συμμετάσχουν στο έργο σε ποσοστό ενός τρίτου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Dassault διεκδικεί εκ των υστέρων συμμετοχή 80%, την οποία ωστόσο απορρίπτει η Γερμανία.
Ευρωπαϊκά αντίμετρα αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Στις 28 και 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας στην Τουλώνη της νότιας Γαλλίας. Μέχρι τότε η διένεξη θα πρέπει να έχει διευθετηθεί. Το νέο μαχητικό FCAS, το οποίο θα κληθεί να αντικαταστήσει το γνωστό μας Eurofighter, σχεδιάζεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2040. Θα είναι σε θέση να πετά από κοινού με οπλισμένα και μη οπλισμένα μη επανδρωμένα και θεωρείται συνεπώς ότι προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα «συμβατικό» μαχητικό αεροσκάφος.
Στη διαμάχη για τους εμπορικούς δασμούς με τις ΗΠΑ, Μερτς και Μακρόν συμφώνησαν ότι θα απαντήσουν με αντίμετρα σε μια πιθανή επιβολή δασμών, με τους οποίους απειλεί την ΕΕο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δύο πλευρές επιφυλάσσονται για χρήση περαιτέρω εργαλείων σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.
Να δρομολογηθεί άμεσα μια εκεχειρία στη Γάζα
Την ίδια στιγμή καγκελάριος και γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας. Απηύθυναν μάλιστα έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση «να δρομολογήσει άμεσα μια εκεχειρία και να λάβει το ταχύτερο μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μόλις πριν λίγες μέρες η Γαλλία συνυπέγραψε έκκληση 28 κρατών για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Η Γερμανία ωστόσο δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία.
Σύμφωνα πάντα με τον Στέφαν Κορνέλιους στις συνομιλίες έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία. Όχι μόνο στην στρατιωτική στήριξη, αλλά και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αφορμή ήταν οι πρόσφατες αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου να περιορίσει, στην ουσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Τόσο ο πρόεδρος Μακρόν, όσο και ο καγκελάριος Μερτς προτίθενται να συζητήσουν το ζήτημα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λαμβάνοντας υπόψιν και τις ουκρανικές ενταξιακές φιλοδοξίες.
Πηγή: dpa