Οι ΗΠΑ προχώρησαν την Πέμπτη σε άρση των πολύχρονων κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε αρκετούς συμμάχους των στρατηγών της Μιανμάρ, δύο εβδομάδες αφότου ο επικεφαλής της κυβερνώντος χούντας εξήρε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε την χαλάρωση των κυρώσεων σε επιστολή του ως απάντηση σε προειδοποίηση για την επιβολή δασμών, όπως μετέφερε το Reuters.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται ότι η KT Services & Logistics και ο ιδρυτής της, Τζόναθαν Μιο Κιάου Θάουνγκ Myo, η MCM Group και ο ιδιοκτήτης της, Αούνγκ Χλάινγ Οο, η Suntac Technologies και ο ιδιοκτήτης της, Σιτ Τάινγκ Αούνγκ, καθώς και ένα άλλο άτομο, ο Τιν Λατ Μιν, διαγράφονται από τον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων.
Η KT Services & Logistics και ο Τζόναθαν Μιο Κιάου Τάουνγκ προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2022 υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια κίνηση που συνέπεσε με την πρώτη επέτειο της στρατιωτικής κατάληψης της εξουσίας στη Μιανμάρ, η οποία βύθισε τη χώρα στο χάος.
Ο Σιτ Τάινγκ Αούνγκ και ο Αούνγκ Χλάινγ Οο είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων την ίδια χρονιά για τη δραστηριότητά τους στον τομέα της άμυνας της Μιανμάρ. Ο Τιν Λατ Μιν, που έχει αναγνωριστεί ως άλλος στενός συνεργάτης των πραξικοπηματιών ηγετών, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο το 2024, με αφορμή την τρίτη επέτειο του πραξικοπήματος.
Ο αρχηγός της Χούντας ζήτησε μείωση των δασμών από τον Τραμπ
Στις 11 Ιουλίου, ο στρατηγός Μιν Αουνγκ Χλάινγκ, ηγέτης του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, ζήτησε από τον Τραμπ σε επιστολή του τη μείωση του δασμολογικού συντελεστή 40% στις εξαγωγές της χώρας του προς τις ΗΠΑ και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει ομάδα διαπραγματευτών στην Ουάσινγκτον, αν χρειαστεί.
«Ο ανώτερος στρατηγός αναγνώρισε την ισχυρή ηγεσία του προέδρου στην καθοδήγηση της χώρας του προς την εθνική ευημερία με το πνεύμα ενός αληθινού πατριώτη», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την εποχή εκείνη.
Στην απάντησή του σε επιστολή του Τραμπ με την οποία ενημέρωνε τη Μιανμάρ για την εφαρμογή του δασμού από την 1η Αυγούστου, ο Μιν Αουνγκ Χλάινγκ πρότεινε μείωση του συντελεστή από 10% έως 20%, με τη Μιανμάρ να μειώνει τον δασμό της στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε ποσοστό από 0% έως 10%.
Ο δικτάτορας ζητά συνολική άρση των κυρώσεων στην Μιανμάρ
Ο Μιν Αουνγκ Χλάινγκ ζήτησε επίσης από τον Τραμπ «να επανεξετάσει την χαλάρωση και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μιανμάρ, καθώς αυτές εμποδίζουν τα κοινά συμφέροντα και την ευημερία των δύο χωρών και των λαών τους».
Η Μιανμάρ είναι μία από τις κύριες πηγές των περιζήτητων ορυκτών σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας και των καταναλωτικών προϊόντων. Η εξασφάλιση του εφοδιασμού με αυτά τα ορυκτά αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης Τραμπ στο πλαίσιο του στρατηγικού ανταγωνισμού της με την Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% της παραγωγικής ικανότητας επεξεργασίας σπάνιων γαιών.
Τα περισσότερα ορυχεία σπάνιων γαιών της Μιανμάρ βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τον Στρατό Ανεξαρτησίας Κατσίν (KIA), μια εθνοτική ομάδα που πολεμά τη χούντα, και η επεξεργασία τους γίνεται στην Κίνα.