Μυρίζει πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Πυκνώνουν οι απειλές και οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

 
Μυρίζει πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Πυκνώνουν οι απειλές και οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Ενημερώθηκε: 08/01/20 - 12:51

«Βροχή» από πυραύλους σε βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά και λεκτικά πυρά από Ιρανούς αξιωματούχους ροκαλούν παγκόσμια ανησυχία όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι.

ίδια στιγμή ο ηγέτης του Ιράν Χ. Ροχανή απειλεί ότι θα κόψει το πόδι της Αμερικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, απευθύνοντας έκκληση να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος. Την και οι απειλές του Ιράν στρέφονται και προς άλλες χώρες της περιοχής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…) Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.

«Βροχή» από πυραύλους

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο από την Ουάσιγκτον του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συνολικά 22 πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν), όπου σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, ανακοίνωσε ο στρατός του Ιράκ.

Τα πλήγματα εξαπολύθηκαν την ίδια ώρα που το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εξαπολύσει το πλήγμα που πέντε ημέρες νωρίτερα σκότωσε τον Σουλεϊμανί.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα προς το παρόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι .

Νετανιάχου: Όποια χώρα επιτεθεί στο Ισραήλ «θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει με σκληρό τρόπο σε όποιον της επιτεθεί, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στον φόνο από αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Όποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα», τόνισε ο Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ «στέκεται πλήρως» στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου στην απόφασή του να στοχοθετήσει τον Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ θα πρέπει να λάβει συγχαρητήρια επειδή έδρασε «άμεσα, τολμηρά και αποφασιστικά».

Διακοπή αεροπορικών δρομολογίων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

Πολλές αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις στους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ιράκ μετά την έκδοση απαγόρευσης κυκλοφορίας των αμερικανικών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Στην απαγόρευση που εξέδωσε η FAA περιλαμβάνεται επίσης ο Κόλπος του Ομάν και τα ύδατα ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Αν και η απαγόρευση της FAA δεν τις δεσμεύει, πολλές μη αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και οι εθνικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ όψιν τις οδηγίες της αμερικανικής υπηρεσίας.

Αλλά και η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας «Rosaviatsia» συμβούλεψε τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τις πτήσεις στους εναέριους χώρους του Ιράν, Ιράκ, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν, εξαιτίας «των πληροφοριών για την ύπαρξη κινδύνων για τις πτήσεις της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας».

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή απαιτεί ο Χαμενεΐ

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» των ΗΠΑ.

«Χτες το βράδυ, δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο» των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσιγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015. «Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή», πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το «αλαζονικό σύστημα». Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν τη συμμαχική του Ιράν οργάνωση «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η «Χεζμπολλάχ» δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσιγκτον ίσως να «έκοψε το χέρι», με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση «θα κοπεί το πόδι» των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο «Fars».

Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ συνιστούν «νόμιμη αυτοάμυνα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην ιρανική κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν, στηριζόμενοι σε «ψευδαισθήσεις». Νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο» και ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και «έχουν ολοκληρωθεί».

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Η Βρετανία καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» της για «τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τραυματίες».

«Καταδικάζουμε αυτήν την επίθεση εναντίον ιρακινών στρατιωτικών βάσεων όπου σταθμεύουν δυνάμεις του συνασπισμού, ανάμεσά τους και βρετανικές», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Καλούμε το Ιράν να μην επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις και αντιθέτως να επιδιώξει άμεσα την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ανησυχία» του «για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τραυματίες και τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων».

Την καταδίκη της επίθεσης εξέφρασε και το Βερολίνο, με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, να δηλώνει ότι «τώρα φαίνεται ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να μην επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η κλιμάκωση». Η έκκληση εναπόκειται «πρώτα από όλους στους Ιρανούς να μην προκαλέσουν νέα κλιμάκωση» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ως εκ τούτου αυτή η έκκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στην Τεχεράνη».

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τη διαμάχη τους μέσω διαλόγου: «Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ειρηνική επίλυση της διαμάχης.

Ερωτηθείς τι κάνει η Κίνα για να βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης, ο Γκενγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα είναι σε στενή επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ισπανία απέσυρε από το Ιράκ μέρος των στρατευμάτων που διατηρούσε εκεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, ενώ στο Παρίσι γαλλική κυβερνητική πηγή είπε στο «Ρόιτερ» πως η Γαλλία δεν σχεδιάζει να αποσύρει τους 160 Γάλλους στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ.

Δεν έχουν τραυματισθεί Πολωνοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιράκ από τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.