Νέα επίθεση Ακάρ: Αμφισβητεί την κυριαρχία των Ελληνικών νησιών

Ο Ακάρ ανέβασε τους τόνους για ακόμη μια φορά κατηγορώντας την Ελλάδα ακόμα και για την κτηματογράφηση των νησιών, ενώ υπενθύμισε την καταστροφή της Σμύρνης σημειώνοντας «να μην επιδιώκουν οι Έλληνες νέες περιπέτειες»
Ενημερώθηκε: 10/09/21 - 09:15

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που πήρε την σκυτάλη από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο Συμπόσιο για το Αιγαίο που οργάνωσε πανεπιστήμιο στη Σμύρνη καθώς αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ενώ εξαπέλυσε νέες απειλές προς την Ελλάδα κάνοντας αναφορά και στην καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας πως «η Ελλάδα αύξησε την ένταση με μαξιμαλιστικές θέσεις», με τον Ακάρ να τονίζει πως έχει προβλήματα με την Ελλάδα κατηγορώντας μέχρι και τα έργα κτηματογράφησης των νησιών. Ανέφερε το Αιγαίο ως «θάλασσα των νήσων» σημειώνοντας πως «ένα άλλο πρόβλημα στο Αιγαίο είναι τα προβλήματα που έχουμε με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω συνθηκών. Η Ελλάδα αξιώνει κυριαρχία επ' αυτών και τα διαθέτει ακόμη και προς πώληση. Με αυτή την έννοια, εκμεταλλεύεται επίσης ορισμένες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες. Τέτοια μονομερή βήματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Ακάρ, υπενθύμισε την καταστροφή της Σμύρνης, αναφέροντας πως πριν από έναν αιώνα τελείωσε «η ελληνική περιπέτεια. Οι Έλληνες να μην επιδιώκουν νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε πόνο και απογοήτευση». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε κάτι. Σήμερα είναι 9 Σεπτεμβρίου. Είναι  η επέτειος του τέλους της ελληνικής περιπέτειας. Δεν πρέπει να ξεχαστεί πόσο βαρύ ήταν το τίμημα αυτής της περιπέτειας που επιχειρήθηκε πριν από έναν αιώνα και δεν πρέπει να επιδιώκονται  νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν πάλι σε πόνο και απογοήτευση».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε πως θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να διεκδικεί αυτά που θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ έκανε αναφορές και στην τουρκική μειονότητα που ζει σε Θράκη, Κω και Ρόδο κάνοντας λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα. «Kι εμείς κάναμε τις απαραίτητες κοινοποιήσεις για τις δικές μας περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την 'ΤΔΒΚ' και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν. Η Ελλάδα αν και είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστικές πολιτικές και πρακτικές  εναντίον της ‘τουρκικής μειονότητας’ που ζει στη Δυτικής Θράκης, στη Ρόδο και στην Κω».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ