NYT: Τα κενά πίσω από την απειλή Τραμπ προς τη Ρωσία

 
τραμπ και πουτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Maxim Shemetov /REUTERS

Ενημερώθηκε: 15/07/25 - 17:54

Η νέα πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να απειλήσει με σκληρές κυρώσεις τις χώρες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία σηματοδοτεί μια θεαματική αλλαγή στάσης, όμως συνοδεύεται από σημαντικά κενά, όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι συστήματα αεράμυνας Patriot και άλλα οπλικά συστήματα θα σταλούν «γρήγορα» στην Ουκρανία. Η ιδέα είναι τα όπλα να πωληθούν σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είτε θα τα προωθήσουν στην Ουκρανία είτε θα τα χρησιμοποιήσουν για να αναπληρώσουν όπλα που έχουν ήδη αποστείλει.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι «πολλές λεπτομέρειες παραμένουν υπό επεξεργασία», ενώ ειδικοί εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την απειλή επιβολής δασμών 100% σε εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 50 ημερών.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με ετήσιες συναλλαγές σχεδόν 250 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένων τεράστιων εισαγωγών πετρελαίου, καθιστά την απειλή εξαιρετικά επικίνδυνη για τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Πεκίνου. Αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανο ο Τραμπ να συγκρουστεί με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για την Ουκρανία — μια χώρα που στο παρελθόν είχε υποβαθμίσει ως μη ζωτική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ο Τραμπ συχνά ανακοινώνει διορίες χωρίς να τις τηρεί, γεγονός που εντείνει τη σύγχυση ως προς την αξιοπιστία της απειλής του.

Η μεταστροφή της στάσης Τραμπ χαιρετίστηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, που μέχρι πρόσφατα φοβούνταν ότι ο πρόεδρος θα εγκατέλειπε πλήρως την υποστήριξη προς τη χώρα. Υστερα από χρόνια «φλερτ» με τον Πούτιν, ο Τραμπ πλέον τον εμφανίζει ως βασικό εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε: «Η απόφαση για αποστολή επιπλέον συστημάτων Patriot, χάρη στις επενδύσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα σώσει αμέτρητες ουκρανικές ζωές».

Το σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε το ΝΑΤΟ και ενέκρινε ο Τραμπ, αποτελεί ένδειξη ότι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Ρούτε έχουν βρει τρόπο να συνεργάζονται εποικοδομητικά με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχθηκε τη Δευτέρα: «Η Ευρώπη έχει τελικά πνεύμα για αυτόν τον πόλεμο. Στην αρχή δεν το πίστευα, αλλά τελικά το έχει».

Το σχέδιο ενισχύθηκε από τη συμφωνία της Ουκρανίας να μοιραστεί τα κοιτάσματά της με τις ΗΠΑ και συνδέεται με τη γνωστή «συναλλακτική» λογική του Τραμπ: τα όπλα θα πληρωθούν από τους Ευρωπαίους και οι ΗΠΑ θα αποκομίσουν έσοδα.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό ελιγμό. «Αν ο στόχος είναι να μειωθούν οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, δεν πρόκειται να πετύχει», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Εντουαρντ Φίσμαν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ειδικός στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι απειλές Τραμπ για «δευτερογενείς δασμούς» σε χώρες που συνεχίζουν να εμπορεύονται με τη Ρωσία έχουν, θεωρητικά, μεγαλύτερο βάρος, κυρίως ως προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, μια τέτοια τακτική θα έπληττε και βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και χώρες της Ε.Ε., ενώ θα ανέβαζε τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, προκαλώντας πολιτικό κόστος εντός ΗΠΑ.

Η ανάγκη της Ουκρανίας για νέα συστήματα Patriot είναι επιτακτική. Οι υπάρχουσες συστοιχίες δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύει καθημερινά η Ρωσία εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο. Ο Τραμπ δήλωσε ότι «δύο χώρες» θα παραδώσουν Patriots και θα τα αντικαταστήσουν αγοράζοντας από τις ΗΠΑ, αλλά δεν τις κατονόμασε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η Γερμανία και η Νορβηγία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση.

Η Τζένιφερ Κάβανο, αναλύτρια του think tank Defense Priorities, εκτίμησε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «Η Ρωσία θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο και είναι διατεθειμένη να αντέξει το κόστος».

Πρόσθεσε πως τα αποθέματα όπλων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι περιορισμένα και οι νέες παραγγελίες θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να φτάσουν.

Οι ρωσικές χερσαίες επιθέσεις συνεχίζονται κυρίως στο ανατολικό και βορειοανατολικό μέτωπο. Στο Σούμι, ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν προώθηση έξι μιλίων σε σκληρές μάχες, ενώ στην ανατολική Ουκρανία έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από πόλεις όπως το Ποκρόβσκ και η Κοστιάντινιβκα.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης καθημερινές επιθέσεις από drones και πυραύλους, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για εξοπλισμό αναχαίτισης.

Αν και η Κάβανο δεν πιστεύει ότι το τελεσίγραφο των 50 ημερών θα αλλάξει τα σχέδια του Πούτιν, σημειώνει ότι αυτό το χρονικό όριο συμπίπτει με την ολοκλήρωση της ρωσικής θερινής επίθεσης και ενδεχομένως να ανοίξει παράθυρο για διαπραγματεύσεις.

Πηγή: New York Times

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ