Ο Κάμερον ρίχνει το μπαλάκι στον διάδοχό του

 
Ο Κάμερον ρίχνει το μπαλάκι στον διάδοχό του

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 16:18

Δήλωσε πως είναι πολύ περήφανος για όλα όσα έχει πετύχει ως πρωθυπουργός, πως πάντα πίστευε ότι πρέπει να στέκεσαι μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις και όχι να τις αποφεύγεις, πως "πολέμησε" το δημοψήφισμα με το μυαλό και την καρδιά του, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν για μένα", είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κάμερον και πρόσθεσε: "Ομως ο λαός της Βρετανίας αποφάσισε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο πρωθυπουργό".

Ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του το πρωί σε μια συγκινητική ομιλία μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτό που όσοι την άκουσαν πολύ πιθανό να μην κατάλαβαν ή να μην έδωσαν σημασία είναι πως είπε ότι δεν θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο. "Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50. Δεν θα το κάνω εγώ", επισήμανε.

"Ψηφίζοντας να φύγουμε από την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας να επισημάνω πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και όπως είπε ο πρωθυπουργός τίποτε δεν θα αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός από το πως θα εφαρμόσουμε την θέληση του λαού και στην έξοδο της χώρας από ένα υπερεθνικό σύστημα. Δεν υπάρχει λόγος να επικαλεστούμε το άρθρο 50", συμφώνησε με τον Κάμερον ο πιθανότερος διάδοχός του Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα, οι Ντοναλντ Τουσκ, Μάρτιν Σουλτς, Μάρκ Ρούτε και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από την Ε.Ε.

Σε γραπτή τους δήλωση, κατόπιν της σημερινής τους συνάντησης στις Βρυξέλλες, επισημαίνουν ότι κάθε καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης επιτείνει την αβεβαιότητα, ενώ διαμηνύουν ότι «η Ε.Ε. διαθέτει τους κανόνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση με οργανωμένο τρόπο».
«Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά απαιτείται μία ενωμένη απάντηση» υπογραμμίζουν στη συνέχεια και δηλώνουν ότι η Ένωση θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη συνεργασία της, προκειμένου να αντιμετωπίσει από κοινού τις προκλήσεις που συνδέονται με την εδραίωση της ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.
Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ε.Ε., με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Την απόφαση του Κάμερον να μην ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 αποδοκίμασαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου

Την ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, τόνισε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η κυβέρνηση θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε πως πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα τα απαραίτητα νομικά βήματα από την πλευρά της Βρετανίας. «Έξοδος σημαίνει έξοδος» τόνισε ο Μ. Βέμπερ.
Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, αποκάλεσε «ανεύθυνη» την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, να «καθυστερήσει» την επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Κάμερον ότι θα περιμένει έως τον Οκτώβριο για να παραιτηθεί και πως θα αφήσει για τον διάδοχό του την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για τη δρομολόγηση της εξόδου. «Αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του βρετανικού λαού» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πέρα από αναστάτωση στις αγορές και πολιτικά προβλήματα στα άλλα κράτη-μέλη.
Σαφήνεια προς την ΕΕ αλλά και τους Βρετανούς πολίτες ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Σαγιέντ Καμάλ, ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη εβδομάδα και κάλεσε τον Ντ. Κάμερον να αναλάβει τις "ευθύνες του", δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να δοθεί ένας χαρακτήρας "τιμωρίας" σε αυτή τη διαδικασία.
Τέλος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να κερδίσει χρόνο, είτε για να ερευνήσει το κατά πόσο η πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ είτε για να κάνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.