Ο Καναδάς ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση

 
xx

Ενημερώθηκε: 19/06/24 - 21:11

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να εντάξει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τρομοκρατική οργάνωση και θα μπορούσε να ανακοινώσει ήδη αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το Canadian Broadcasting Corp.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαιτούν εδώ και καιρό να συμπεριληφθεί στον κατάλογο αλλά η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο κρύβει ανεπιθύμητες συνέπειες.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Οτάβα είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδικες συλλήψεις Ιρανών στον Καναδά που διέφυγαν από τη χώρα αλλά είχαν στρατολογηθεί στη δύναμη όταν ήταν ακόμη στο Ιράν.

Ο Καναδάς καταγράφει ήδη τον υπερπόντιο βραχίονα του IRGC, την Quds Force, ως τρομοκρατική ομάδα. Η Οτάβα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη το 2012.

Μόλις μια ομάδα μπει στη λίστα τρομοκρατίας, η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις και να ασκήσει κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε υποστηρίζει οικονομικά ή υλικά την ομάδα και οι τράπεζες μπορούν να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία, λέει η CBC.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Καναδάς είπε ότι θα απαγόρευε την είσοδο στην ανώτατη ηγεσία του IRGC στη χώρα και υποσχέθηκε πιο στοχευμένες κυρώσεις. Εκείνη την εποχή, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chrystia Freeland δήλωσε ότι «το IRGC είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Πηγή: euronews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ