Οι καρδινάλιοι του κονκλαβίου ψηφίζουν για την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου. Οι πιστοί περιμένουν με αγωνία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, να δουν τι χρώμα θα έχει ο καπνός που θα ανεβεί από την Καπέλα Σιστίνα, το ιστορικό παρεκκλήσι με τις νωπογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου.
Το χρώμα του καπνού θα καθορίσει τη χαρά ή την παράταση την αναμονής. Λευκός, αν κάποιος από τους υποψήφιους, φαβορί ή μη, συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων των 133 καρδιναλίων, και μαύρο αν η ψηφοφορία ήταν άκαρπη. Και οι ψηφοφορίες συνήθως είναι περισσότερες από δύο.
Μάθημα από το μακρινό 2013
Χρόνια πριν, το μακρινό 2013, όταν εξελέγη Πάπας ο Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο Φεντερίκο Λομπάρντι, τότε εκπρόσωπος του Βατικανού, εξήγησε σε δημοσιογράφο του Guardian πώς καθορίζεται το χρώμα που θα βγει από την καπνοδόχο. Ο Πάπας Φραγκίσκος έμεινε σε αυτή τη θέση σχεδόν 12 χρόνια και έχει αφήσει βαριά κληρονομιά για τον διάδοχό του.

Μάθημα χημείας
Και παρά το γεγονός ότι είπε ότι η χημεία «δεν ήταν το δυνατό σημείο» του Φεντερίκο Λομπάρντι, περιέγραψε στον Βρετανό δημοσιογράφο τη διαδικασία παραγωγής καπνού στις δύο σόμπες της Καπέλα Σιστίνα.
Το σύστημα δεν είναι απλό. Δεν θα μπορούσε να είναι. Η μία σόμπα χρησιμοποιείται σε κονκλάβια από το 1939 και η άλλη, που εισήχθη το 2005, διαθέτει ηλεκτρονική συσκευή παραγωγής καπνού. Τα ψηφοδέλτια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, καίγονται στην πρώτη σόμπα, ενώ η συσκευή στη δεύτερη ενεργοποιεί ένα φυσίγγιο που περιέχει πέντε παρτίδες χημικού μείγματος που φορτώνονται σταδιακά σε διάστημα επτά λεπτών. Αυτό έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε ο καπνός να βγει είτε καθαρά μαύρος είτε καθαρά λευκός.
Λακτόζη και ρητίνη πεύκου

Για τον μαύρο καπνό, το μείγμα είναι υπερχλωρικό κάλιο, ανθρακένιο και θείο. Στη λευκή εκδοχή είναι χλωρικό κάλιο, λακτόζη και μια ρητίνη πεύκου γνωστή ως ελληνική πίσσα. Οι δύο σόμπες ενώνονται σε έναν σωλήνα που τις συνδέει με την καμινάδα και όταν τεθούν σε λειτουργία οι πιστοί θα ξέρουν αν πρέπει να περιμένουν.