Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κατάληψη της πόλης της Οδησσού είναι ο κύριος στόχος του πολέμου κατά της Ουκρανίας, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγή τους.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει καταστροφική αποτυχία εάν ο στρατός της φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του και δεν λάβει επαρκή στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τους συμμάχους της.
Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός κατά της Ουκρανίας. Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει την Οδησσό για να στερήσει από την Ουκρανία την πρόσβαση στο κύριο λιμάνι της.
Ένα από τα κύρια επιτεύγματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη ήταν ότι η Συμμαχία επικεντρώθηκε εκ νέου στον περιορισμό της Ρωσίας. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, γεγονός που μείωσε τις εντάσεις μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η συνάντηση πήγε καλά.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να επιδεινώνεται, γράφει η εφημερίδα. Ορισμένοι ηγέτες του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η κατάσταση στο μέτωπο μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά μέχρι το φθινόπωρο.
Οι στρατιωτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πλησιάζουν στο σημείο εξάντλησης. Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορέσει πιθανότατα να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο των επιχειρήσεών της για έναν ακόμη χρόνο, ενώ η Ουκρανία θα μπορούσε να φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της εντός έξι μηνών, εκτός εάν λάβει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη.
Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη χωρίς πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «καταστροφικής αποτυχίας» εάν οι σύμμαχοι δεν παράσχουν επαρκή βοήθεια στο Κίεβο.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Ρωσία έχει επίσης εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ουκρανίας, γεγονός που υπονομεύει το μαχητικό πνεύμα των Ουκρανών.
Ο ουκρανικός στρατός θα ενισχύσει την ασφάλεια στα εκπαιδευτικά κέντρα
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού διέταξε τους αξιωματούχους του στρατού να απαγορεύσουν τη συγκέντρωση στρατευμάτων σε καταυλισμούς με σκηνές και να κατασκευάσουν νέα καταφύγια σε κέντρα εκπαίδευσης για να προστατεύσουν τους στρατιώτες από τις θανατηφόρες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.
Η διαταγή του Ολεξάντρ Σίρσκι έρχεται μετά από μια σειρά ρωσικών επιθέσεων που εστίασαν την προσοχή στη χαλαρή πειθαρχία στις στρατιωτικές βάσεις, καθώς η Ουκρανία μάχεται εναντίον ενός μεγαλύτερου και καλύτερα εξοπλισμένου ρωσικού στρατού.
Τον περασμένο μήνα ο Μιχαήλο Ντραπάτιι παραιτήθηκε από διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας μετά από μια ρωσική πυραυλική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 12 στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων σε ένα κάντρο εκπαίδευσης.
«Η άνευ όρων απαίτησή μου είναι να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί η ασφάλεια των στρατιωτών στα κέντρα εκπαίδευσης και στα πεδία εκπαίδευσης στα μετόπισθεν», έγραψε ο Σίρσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
«Απαγορεύεται η συσσώρευση προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, η τοποθέτηση στρατιωτών σε στρατόπεδα με σκηνές»!
Εκτός από την οργάνωση της κατασκευής νέων καταφυγίων, οι αξιωματούχοι επιδιώκουν επίσης να δώσουν «πρόσθετες μηχανικές λύσεις», πρόσθεσε.
Σε μία πρόσφατη επίθεση, στις 20 Μαΐου , ένας ρωσικός πύραυλος προκάλεσε τον θάνατο έξι στρατιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 σε ένα στρατιωτικό πεδίο βολής της Ουκρανίας. Στις 22 Ιουνίου τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου δώδεκα τραυματίσθηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση σε κέντρο εκπαίδευσης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας.
Ανακοινώνοντας την παραίτηση του την 1η Ιουνίου ο Ντραπάτιι, πρώην αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων, είχε πει ότι θα ήθελε με την παραίτηση του να δώσει το παράδειγμα σε άλλους διοικητές.
«Δεν θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο αν δεν δημιουργήσουμε έναν στρατό όπου η τιμή δεν θα είναι απλώς μια λέξη αλλά μια πράξη», έγραψε στο Facebook την 1η Ιουνίου. «Όπου η ευθύνη δεν είναι τιμωρία, αλλά το θεμέλιο της εμπιστοσύνης».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων στρατιώτες και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.