Το φιλόδοξο σχέδιο «Χρυσός Θόλος», τη νέα διαστημική αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει απόψε από το Οβάλ Γραφείο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Oπως έχει αποκαλύψει το CNN, το Πεντάγωνο έχει ήδη καταθέσει στον πρόεδρο προτάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 20ετίας.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του CNN, το Πεντάγωνο έχει ήδη υποβάλει στον Λευκό Οίκο τρία σενάρια για την ανάπτυξη του συστήματος -μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας– ενώ έχουν δεσμευτεί 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του 2026 για την εκκίνηση του προγράμματος.
Ο «Χρυσός Θόλος» σχεδιάζεται ως ένα σύστημα διαστημικής άμυνας που θα προστατεύει το αμερικανικό έδαφος από βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους.
Αν και παρουσιάζεται ως αμερικανική εκδοχή του ισραηλινού Iron Dome, οι διαφορές είναι θεμελιώδεις: η αμερικανική εκδοχή αφορά συνολική ασπίδα εναντίον παγκόσμιων απειλών –από Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα– και απαιτεί ανάπτυξη εκατοντάδων επί μέρους τεχνολογιών και δομών.
Μπροστάρης η SpaceX
Η εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX, θεωρείται φαβορί για την ανάληψη σημαντικών συμβολαίων, μαζί με την Anduril και την Palantir.
Οι τρεις εταιρείες έχουν κάνει παρουσιάσεις στον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να εντάξει τις προτάσεις τους στο πλάνο.
Ο Μασκ, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με τον Τραμπ, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από Δημοκρατικούς, που ζητούν έρευνα για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.
Η SpaceX έχει, πάντως, επιδείξει τεχνογνωσία σε βασικές τεχνολογίες αισθητήρων και πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης – κρίσιμα στοιχεία του σχεδίου «Golden Dome».
Στην τελική αρχιτεκτονική προβλέπεται και δημιουργία ανεξάρτητου αξιώματος – ενός «χρυσού τσάρου» – που θα αναφέρεται απευθείας στον Λευκό Οίκο και θα επιβλέπει την υλοποίηση του σχεδίου.
Ο αντιστράτηγος Μάικλ Γκέτλαιν, υπαρχηγός της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ, φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση περισσότερων από 100 προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε ανάπτυξη ή λειτουργία στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, με την πραγματικά «καινούργια» συνιστώσα να είναι η αρχιτεκτονική ενιαίου ελέγχου και διασύνδεσης όλων των επιμέρους στοιχείων.
Παρά την εντολή Τραμπ από τον Ιανουάριο, ο Χέγκσεθ δεν κατέθεσε τις προβλεπόμενες προτάσεις έως την προθεσμία της 28ης Μαρτίου, με καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα.
Η εμπλοκή αυτή έχει ήδη δημιουργήσει εσωτερική δυσαρέσκεια στον Λευκό Οίκο, με συνεργάτες του προέδρου να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Χέγκσεθ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να επιβλέπει ένα τόσο φιλόδοξο και ακριβό πρόγραμμα.
Παρά την αβεβαιότητα, η διοίκηση Τραμπ προχωρά στην πρώτη δημοσιονομική «προκαταβολή» μέσω νομοσχεδίου, χρηματοδοτώντας αισθητήρες, εκτοξευτήρες και διαστημικά αναχαιτιστικά.
Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κογκρέσου: «Εχουμε ήδη 7,2 δισεκατομμύρια για αισθητήρες και 5,6 δισεκατομμύρια για αναχαιτιστικά στη φάση εκτόξευσης – και αυτό είναι μόνο η αρχή».
Ο στρατηγός Τσανς Σάλτσμαν της Διοίκησης Διαστήματος, όταν ρωτήθηκε για το κόστος, ήταν σαφής: «Εδώ και 34 χρόνια στον χώρο, δεν έχω δει ποτέ εκτίμηση κόστους που να ήταν υπερβολική στην αρχή. Πάντα υποεκτιμούνται».
Με πληροφορίες από Reuters, CNN