Ο Τραμπ θα ανακοινώσει νέο διοικητή της Fed – Οι δύο επικρατέστεροι

 
τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo, file

Ενημερώθηκε: 04/08/25 - 09:44

Νέο διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αλλά και νέο στατιστικολόγο για τα στοιχεία απασχόλησης δήλωσε ότι θα ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Ο Τραμπ έχει αντιμετωπίσει σφοδρές επικρίσεις τόσο για τις επιθέσεις που εξαπολύει τους τελευταίους μήνες στη Fed και τις πρακτικές της όσο και για την πρόσφατη απόλυση της επικεφαλής του Γραφείου Στατιστικής για την Εργασία, Ερικα ΜακΕντάρφερ, μετά τα στοιχεία που έδειξαν εξασθενημένη αύξηση της απασχόλησης. Πρόκειται για κινήσεις που θεωρείται ότι υπονομεύουν θεσμούς που συνήθως δεν υφίστανται πολιτική επιρροή.

Οσον αφορά τη Fed, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι έχει στο μυαλό του «δύο άτομα» για τον ρόλο του διοικητή. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Αντριάνα Κούγκλερ την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο, αν και η θητεία της έληγε τον Ιανουάριο. Η αποχώρησή της έδωσε επί της ουσίας στον Τραμπ την ευκαιρία να διορίσει νωρίτερα από το αναμενόμενο έναν διοικητή που να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με την προτίμησή του για χαμηλότερα επιτόκια.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, ο πρώην διοικητής της Fed, Κέβιν Γουόρς, ο νυν διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, και ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι για την προεδρία της Fed. Η επιλογή του Τραμπ για τη θέση του διοικητή θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει και ο αντικαταστάτης του Τζερόμ Πάουελ στην προεδρία, όταν λήξει η θητεία του τον Μάιο του 2026. 

Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο της Fed «πολύ αργό» για την επίμονη άρνησή του να ψηφίσει τη μείωση των επιτοκίων και έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραίτηση του Πάουελ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ