Οι Τούρκοι αποσύρουν το «Γιαβούζ» από την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά προχωρούν στον εποικισμό της Αμμοχώστου

 
Οι Τούρκοι αποσύρουν το «Γιαβούζ» από την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά προχωρούν στο επικοισμό της Αμμοχώστου

Ενημερώθηκε: 06/10/20 - 12:13

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» οι Τούρκοι. Αποσύρουν το «Γιαβούζ» από την Κυπριακή ΑΟΖ, προσπαθώντας να περάσουν μια εικόνα διαλλακτικότητας και διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν με την παράνομη αποστολή των ερευνητικών τους σκαφών, και την ίδια ώρα ενεργοποιούν τον «Αττίλα» στην Αμμόχωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να κινείται προς κάθε κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να προλάβει την νέα τουρκική πρόκληση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com χθες βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία.

Επικοινωνία ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες το πρωί και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστό του είχε ζητήσει, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων καθότι η ίδια εργαζόταν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να πετύχει αποκλιμάκωση.

Ανάλογες επικοινωνίες είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το θέμα της Αμμοχώστου αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών που αναμένεται να αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα.

Ανοίγουν την παραλία

Σύμφωνα όλα έχει συγκεντρώσει έως τώρα η κυβέρνηση, η τουρκική πλευρά φαίνεται να προχωρά σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι κατοχικές αρχές είχαν ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται νοτίως της πόλης.

Με τη νέα απόφαση τους στοχεύουν να ανοίξουν ολόκληρο την παραλία και το παραλιακό μέτωπο. Κίνηση που, επί του παρόντος, δεν ερμηνεύεται και ως αλλαγή του στάτους κβο της πόλης. Ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη στιγμή που γίνεται.

Οι πληροφορίες φέρουν το άνοιγμα της παραλίας να συνδέεται και με τις «εκλογές» στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να προσδοθεί πανηγυρικώς χαρακτήρας με έντονη την παρουσία από πλευράς Τουρκίας (με συμμετοχή Ερντογάν ή Τσαβούσογλου).

Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσει τον Ερσίν Τατάρ για να κερδίσει τις «εκλογές» και να αναδειχθεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Εκτιμάται ότι η κίνηση για τα Βαρώσια θα γίνει την ώρα που η Άγκυρα κρίνει ότι αυτό θα βοηθήσει καλύτερα τον Τατάρ. Είτε εντός της εβδομάδας, για να τον σπρώξει ενόψει πρώτου γύρου, είτε την ερχόμενη εβδομάδα για να του διασφαλίσει τη νίκη στις «εκλογές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: philenews.com