Οι Τούρκοι χειριστές των F-35 δεν εκτελούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στις ΗΠΑ

Οι Τούρκοι χειριστές των F-35 δεν εκτελούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στις ΗΠΑ
Ενημερώθηκε: 11/06/19 - 07:52

Οι ΗΠΑ κλιμακώνοντας τις πιέσεις σταμάτησαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35 όπως προειδοποιούσαν στην επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, όπου αναφερόταν μια σειρά μέτρα που η Ουάσιγκτον ετοιμάζει, αν η Αγκυρα δεν ακυρώσει την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400».

Οι Tούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται, ενημέρωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μειώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αποκτήσει ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι (...) δεν πετούν» πλέον», δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ηδη, δεν έχει προγραμματιστεί συμμετοχή της Τουρκίας στην επόμενη συνάντηση (12/6) χωρών που εμπλέκονται στην παραγωγή των «F-35». 

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η Τουρκία θα επιμείνει στην προμήθεια των S-400 και μέχρι πού θα τραβήξουν το σχοινί οι ΗΠΑ.