Σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο του ουκρανικού καταγράφονται τις τελευταίες ώρες καθώς μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων σημειώθηκε στις πρώτες - εδώ και πάνω από τρία χρόνια - απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας-Κιέβου.
Ουκρανία και Ρωσία ανακοίνωσαν επισήμως ότι ολοκληρώθηκε μία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων στο πλαίσιο της φόρμουλας «1.000 προς 1.000» που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που απελευθερώθηκαν ή για τους όρους της συμφωνίας.
Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS σημειώνει ότι οι Ρώσοι πολίτες και στρατιώτες που απελευθερώθηκαν μέσω της ανταλλαγής βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λευκορωσίας και πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρωσία για νοσηλεία και αποκατάσταση σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε η υλοποίηση της συμφωνίας και -σήμερα- επέστρεψαν στην Ουκρανία 390 άτομα. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.
«Επιστρέφουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι»
«Επιστρέφουμε τους ανθρώπους μας στο σπίτι», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του. «Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί πλήρως αυτή η συμφωνία».
Ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην ανταλλαγή, τονίζοντας ότι η προσπάθεια είναι αδιάκοπη: «Ευχαριστώ όλους όσοι εργάζονται 24/7 για να επιστρέψουν οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές. Ελέγχουμε κάθε όνομα, κάθε στοιχείο».
Η ανάρτηση Τραμπ
Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Truth Social συνεχάρη τις δύο χώρες, διερωτώμενος εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει «σε κάτι μεγάλο», σε μια πιθανή αναφορά σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.
Οι συνομιλίες, βέβαια, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυση πυρός που πρότεινε ο Τραμπ.
Άδηλο το μέλλον των συνομιλιών
Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη προτάθηκε αρχικά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απάντηση σε ένα τελεσίγραφο κατάπαυσης του πυρός ή κυρώσεων που έδωσαν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου, το οποίο πολλοί θεώρησαν ως σαφή προσπάθεια κωλυσιεργίας του ηγέτη του Κρεμλίνου.
Μπορεί η επιστροφή εκατοντάδων Ουκρανών κρατουμένων να αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους, ωστόσο παραμένει κάπως απογοητευτική καθώς είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα της πολυδιαφημιζόμενης συνάντησης.
Σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από το Κίεβο την άμεση κατάργηση των νόμων που, σύμφωνα με τον ίδιο, εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ρωσόφωνων πολιτών της Ουκρανίας, ενώ απέρριψε και τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του Βατικανού.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει από το Κίεβο να καταργήσει τους νόμους που εισάγουν διακρίσεις κατά των ρωσόφωνων πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο να συνεχιστεί».
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο «θα ήταν έγκλημα να αφεθούν οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας υπό την εξουσία του Ζελένσκι».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διπλωματικής αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας λέγοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνομιλίες υπό αιγίδα του Βατικανού, ο Λαβρόφ απάντησε πως «το Βατικανό δεν αποτελεί κομψή λύση, δεδομένου ότι ορθόδοξες χώρες θα πραγματοποιούσαν συνομιλίες σε καθολική τοποθεσία».
Έχουν απελευθερωθεί χιλιάδες Ρώσοι αιχμάλωτοι
Το Συντονιστικό Αρχηγείο της Ουκρανίας για τη Μεταχείριση των Αιχμαλώτων Πολέμου, μια κυβερνητική υπηρεσία, δήλωσε ότι η ανταλλαγή στις 7 Μαΐου, κατά την οποία περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιωτικοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ήταν η πέμπτη ανταλλαγή φέτος και η 64η από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με το CNNi.
Το Συντονιστικό Αρχηγείο είχε δηλώσει τότε ότι 4.757 Ουκρανοί πολίτες έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τον Μάρτιο του 2022.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απαίτησαν από τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Το Κίεβο προσέφερε επίσης απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με πληροφορίες από: Ukraine and Russia begin large-scale prisoner exchange, source says, By Ivana Kottasová, Victoria Butenko and Svitlana Vlasova, CNNi