Όλος ο πλανήτης εναντίον του Τραμπ

 
Όλος ο πλανήτης εναντίον του Τραμπ

Ενημερώθηκε: 02/06/17 - 14:47

Αξιωματούχοι του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δήλωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρερμήνευσε την έρευνά τους όταν την επικαλέστηκε χθες Πέμπτη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.

απόφασή του να αποσύρει την χώρα από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα,

Στη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την εν μέρει επειδή δεν θα μειώσει την παγκόσμια θερμοκρασία τόσο γρήγορα ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

«Ακόμη κι αν εφαρμοζόταν πλήρως η Συμφωνία του Παρισιού με πλήρη συμμόρφωση απ' όλες τις χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά μόλις δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου. Πολύ, πολύ μικρό ποσοστό», είπε.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδόθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, που είδε το Reuters.

Το ΜΙΤ είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016 μια έρευνα με τον τίτλο: «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία του Παρισιού;», η οποία δείχνει ότι εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 έως 1,1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100.

«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού», είπε ο Έργουαν Μονιέρ, ο επικεφαλής του προγράμματος κι ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, μπορεί η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 5 βαθμούς ή και παραπάνω και αυτό θα ήταν καταστροφικό», τόνισε ο Τζον Ράιλι, ο συνδιευθυντής του προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες του ΜΙΤ δεν είχαν καμία επαφή με τον Λευκό Οίκο, ούτε τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν την έρευνά τους.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της χρήσης του πορίσματος από τον Τραμπ. «Δεν είναι μόνον το ΜΙΤ. Πιστεύω ότι υπάρχει συναίνεση όχι μόνον στην κοινότητα των περιβαλλοντολόγων αλλά και αλλού ότι η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Η διαμάχη αυτή είναι ο τελευταίος γύρος μιας μακρόχρονης κόντρας μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών ως προς το πώς θα πρέπει να ερμηνεύονται οι επιπτώσεις της καύσης υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο κλίμα και να μετατρέπονται σε πολιτική. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τα επιστημονικά πορίσματα για την κλιματική αλλαγή και κάποτε μάλιστα είπε ότι ήταν ψευδή κατασκευάσματα της Κίνας για να αποδυναμωθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις στην καταστροφική απόφαση Τραμπ

Αν Ιντάλγκο: Ο Τραμπ είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που δεν αγαπά το Παρίσι

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, αφού καταδίκασε «τη σοβαρή» απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και επανέλαβε τη δέσμευση των πόλεων στην εφαρμογή της, σχολίασε ειρωνικά ότι είναι «ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που δεν αγαπά το Παρίσι».

Παρίσι

«(Ο Τραμπ) δεν αγαπά το . Θα πρέπει να είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που δεν αγαπά το Παρίσι», δήλωσε η Ινταλγκό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία «επανέλαβε την αποφασιστικότητα των πόλεων του κόσμου» να εφαρμόσουν τη Συμφωνία για το Κλίμα.

Η Ινταλγκό έκανε λόγο για «εξαιρετικά προκλητικές δηλώσεις που δεν αντιστοιχούν σε αυτό που περιμένουμε από τον πρόεδρο ενός μεγάλου κράτους που αγαπάμε και που είναι ένα φιλικό κράτος».
«Εξελέγην για να εκπροσωπώ τους κατοίκους του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού», είχε δηλώσει χθες ο Τραμπ ανακοινώνοντας την απόσυρση της χώρας του από τη Συμφωνία.

Η δήμαρχος του Παρισιού, που είναι πρόεδρος του C40 --του δικτύου 91 πόλεων που έχουν δεσμευθεί να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή-- υπενθύμισε ότι οι πόλεις, όπως και οι πολίτες και οι εταιρείες «επέτρεψαν να υπογραφεί η Συμφωνία του Παρισιού», συμφωνώντας μεταξύ άλλων σε στόχους για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Οι Αμερικανοί δήμαρχοι είναι πολύ κινητοποιημένοι. Θα τους βοηθήσουμε», επεσήμανε, εξηγώντας ότι 12 μεγάλες αμερικανικές πόλεις συμμετέχουν στο C40 μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

Ρωσία: Χωρίς τις ΗΠΑ δεν γίνεται να υπάρξει η Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την απόσυρσή τους, δήλωσε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η Συμφωνία του Παρισιού θα είναι μη εφαρμόσιμη, διότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες», επεσήμανε ο Μπελούσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα, η οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συμφωνία, εξετάζει και αναλύει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από όσο μπορώ να κρίνω η απόσυρση (των ΗΠΑ) είναι σχετική διότι λέγεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί μια πιο δίκαιη λύση στα προβλήματα αυτά», τόνισε ο Μπελούσοφ.

Πάντως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα αλλάξει την απόφασή της να ενταχθεί στη Συμφωνία παρά την απόσυρση των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ πάνε κόντρα στον Τραμπ

Κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών και δήμαρχοι πόλεων έσπευσαν να αναλάβουν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορούν από κοινού να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κυβερνήτες και αναλυτές επικαλέστηκαν πολλές κινήσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, περιλαμβανομένων των προσπαθειών της Καλιφόρνιας να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πρόθεσης των Πολιτειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ να μειώσουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπών αερίων.

«Υπάρχει δρόμος εδώ, με την υπόλοιπη Αμερική, η οποία αντιδρά σε μια ειλικρινά παράλογη απόφαση του προέδρου Τραμπ, να κάνει τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν.

Και άλλες Πολιτείες προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας σε ό,τι αφορά τις πολύ χαμηλές εκπομπές ρυπογόνων αερίων, την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και την επέκταση των απαιτήσεων για οχήματα με μηδενικές εκπομπές αερίων, εκτιμούν κυβερνήτες και αναλυτές.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι, ο Μπράουν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη τη δημιουργία μιας «κλιματικής συμμαχίας» για τις Πολιτείες που παραμένουν δεσμευμένες στους στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Τραμπ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας των απαιτήσεων της Συμφωνίας του Παρισιού απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει ως και τέσσερα χρόνια, για την απόσυρση της χώρας από τη Συμφωνία.

Οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου απαντούν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από αυτές που ήδη υπάρχουν στη βιομηχανία του άνθρακα.
«Η απόφαση αυτή δεν θα φέρει πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας στον άνθρακα. Το τραίνο έχει φύγει από τον σταθμό», σχολίασε ο πρόεδρος της γερουσίας της Καλιφόρνιας Κέβιν ντι Λίον.

Ο ντι Λίον έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου η Καλιφόρνια θα λαμβάνει το 100% της ηλεκτροδότησης της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2045, το οποίο πέρασε από τη γερουσία της Πολιτείας την Τετάρτη.
Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπράουν μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη Πολιτειών και άλλων «υποεθνικών» παραγόντων, που δεσμεύονται εθελοντικά να μειώσουν την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ομάδα αυτή ονομάστηκε ο συνασπισμός «Under2» και πήρε το όνομά της από την προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια 170 μέλη που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, μεταξύ αυτών και 10 αμερικανικές Πολιτείες.

Α.Μερκελ: Δεν θα κάνουμε πίσω στον δρόμο για την κλιματική αλλαγή

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα παραμείνει δεσμευμένη από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως η συμφωνία είναι ένας «ακρογωνιαίος λίθος» στις προσπάθειες για να προστατεύσουμε «τη Δημιουργία μας».

Σε σύντομη δήλωσή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στον δρόμο που άνοιξε το 1997 με το πρωτόκολο του Κιότο για το κλίμα και συνεχίσθηκε με την «ιστορική» συμφωνία του Παρισιού το 2015.

«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι πολύ λυπηρή και είμαι πολύ συγκρατημένη όταν το λέω αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται για να προστατευθεί το περιβάλλον.

«Σε όλους όσοι θεωρούν σημαντικό το μέλλον του πλανήτη μας, λέω ας συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο ώστε να επιτύχουμε για τη Μητέρα Γη μας», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από βουλευτές.