Όπου φύγει, φύγει οι πλούσιοι από τη Βρετανία

 
βρετανια

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 03/07/25 - 20:51

Η Βρετανία αναμένεται να χάσει φέτος τους περισσότερους εκατομμυριούχους από κάθε άλλη χώρα, κάνοντας απότομη αναστροφή σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν, όταν ήταν μαγνήτης για τους πλουσίους από ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Henley & Partners, η Βρετανία προβλέπεται να χάσει 16.500 εκατομμυριούχους φέτος, αριθμός-ρεκόρ και υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τις εκροές από την Κίνα, η οποία κάθε χρόνο επί μία δεκαετία κατέγραφε τις περισσότερες εξόδους βαθύπλουτων. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αποτυπώσει για οποιαδήποτε χώρα η Henley & Partners στη δεκαετία που διεξάγει τη σχετική έρευνα.

«Το 2025 σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή. Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία καταγραφής, μια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην έξοδο εκατομμυριούχων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιεργκ Στέφεν, διευθύνων σύμβουλος στη Henley & Partners. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή δεν αφορά μόνο τις φορολογικές αλλαγές που εφαρμόζει η νέα βρετανική κυβέρνηση, αλλά δείχνει κιόλας πως οι πλούσιοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες, ελευθερία και σταθερότητα εκτός Βρετανίας. «Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την επενδυτική ελκυστικότητα είναι σημαντικές», ανέφερε.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται μια ευρύτερη τάση μετανάστευσης του πλούτου, με 142.000 εκατομμυριούχους να εκτιμάται ότι θα μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό φέτος. Βέβαια, η Βρετανία είναι ξεχωριστή περίπτωση, δεδομένου ότι από το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, άρχισε να χάνει το στάτους της ως καταφυγίου πλουσίων.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αναδύονται ως νέοι μαγνήτες του πλούτου.

Ο προϋπολογισμός του Οκτωβρίου του 2024, ο πρώτος που εγκρίθηκε από την καινούργια κυβέρνηση των Εργατικών, έφερε μεγάλες αυξήσεις στον φόρο υπεραξίας και της κληρονομιάς, αλλά και νέους κανόνες που στοχεύουν στους εύπορους ξένους κατοίκους, τους λεγόμενους non-dom, και τον οικογενειακό πλούτο. Οι αλλαγές αυτές, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, πυροδότησαν κύμα αποχωρήσεων, το οποίο ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «Wexit», παραπέμποντας στην έξοδο πλούτου (wealth exit).

Πλην της Βρετανίας, απώλειες εκατομμυριούχων αναμένεται να εμφανίσουν φέτος και η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, αντανακλώντας μία ευρύτερη απομάκρυνση από τη δυτική Ευρώπη. Βέβαια, οι εκροές είναι πολύ πιο περιορισμένες, καθώς από τη Γαλλία αναμένεται να φύγουν 800 εκατομμυριούχοι, από την Ισπανία 500 και από τη Γερμανία 400.

Στο μεταξύ, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αναδύονται ως νέοι μαγνήτες του πλούτου, καθώς ενισχύουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς τους, αλλά και χάρη στον ελκυστικό τρόπο ζωής. Η Ιταλία αναμένεται να προσθέσει 3.600 εκατομμυριούχους φέτος, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα προσθέσουν 1.400 και 1.200 αντίστοιχα.

Κορυφαίος προορισμός για τον πλούτο είναι για άλλη μια χρονιά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αναμένεται να υποδεχθούν 9.800 εκατομμυριούχους το 2025, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, όπου προβλέπεται εισροή 7.500 ανθρώπων. Η Ελβετία συγκαταλέγεται στα ισχυρά ονόματα με αύξηση 3.000 στους εκατομμυριούχους, ενώ κερδίζουν έδαφος και άλλοι προορισμοί όπως η Ταϊλάνδη και το Μαυροβούνιο.

Η Βρετανία, απεναντίας, είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στις δέκα πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου που θα δει πτώση στον αριθμό των εκατομμυριούχων της από το 2014. Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ είδαν αύξηση 78%, με αποτέλεσμα να γίνουν η αγορά με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του αριθμού των εκατομμυριούχων, όπως τόνισε ο Τρέβορ Γουίλιαμς, επικεφαλής και συνιδρυτής της FXGuard.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ