Ορμπάν: Η συμφωνία για το μεταναστευτικό είναι βιασμός

 
orban

Ενημερώθηκε: 06/10/23 - 13:44

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από τη Γρανάδα ότι η ΕΕ πάντοτε θα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όμως θα είναι οι χώρες της Ένωσης αυτές που θα αποφασίζουν ποιοι μπορούν να έρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και όχι οι μαφίες και οι διακινητές.

Κατά την άφιξή της στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στην πόλη της Ανδαλουσίας, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν «νόμιμες οδοί» εισόδου στην ΕΕ και να διασφαλιστεί η ύπαρξη «ανθρωπιστικών διαδρόμων», ενώ από την άλλη θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών για έναν αποτελεσματικό έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στην πολιτική τους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους εκείνους τους μετανάστες που δεν κρίνονται επιλέξιμοι για να τύχουν διεθνούς προστασίας.

Η Γερμανίδα πολιτικός χαρακτήρισε σαν μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που επιτεύχθηκε με σχετική πλειοψηφία για το θέμα της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και προβλέπει την υποχρέωση των κυβερνήσεων να βοηθούν εταίρους της Ένωσης που χρειάζεται ενίοτε να χειριστούν υπερβολικό αριθμό αιτήσεων ασύλου, είτε με φιλοξενία των αιτούντων, είτε με οικονομικά μέσα.

Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει διαβούλευση για το κείμενο με το Ευρωκοινοβούλιο για την τελική μορφή του, όμως η συμφωνία αυτή συνάντησε ήδη τη σφοδρή αντίδραση χωρών όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τη συμφωνία με βιασμό: «Αν σε βιάζουν, από νομική άποψη, και σε υποχρεώνουν να αποδεχτείς κάτι που δεν θέλεις, πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία; Είναι αδύνατον!» είπε ο Όρμπαν κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο στη Γρανάδα.

Στην ίδια γραμμή και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, που δήλωσε ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα στη μαζική παράνομη μετανάστευση και ότι η χώρα του θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της παρά τις «επιταγές» των Βρυξελλών.

Πηγές: Reuters, Europa Press μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ