Οσμή πολέμου: Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών στο Κίεβο

 
Οσμή πολέμου: Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών στο Κίεβο

Ενημερώθηκε: 24/01/22 - 08:00

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί· ευρύτερα, οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια «πρέπει να εξετάσουν τώρα» την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύσταση αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν στη Γενεύη για το ουκρανικό η οποία φάνηκε να δίνει μια ανάσα.

Όπως γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, τίποτα δεν έχει επιλυθεί, τίποτα δεν έχει αποτραπεί. Αλλά τουλάχιστον οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα συνεχιστούν Και όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για την ελπίδα να ηρεμήσουν τα πνεύματα, τότε επιτρέπεται τουλάχιστον μια μικρή ανάσα».

«Μια γρήγορη συμφωνία στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν ήταν ποτέ αναμενόμενη, καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά. Η σύντομη συνάντηση Μπλίνκεν και Λαβρόφ στη Γενεύη δείχνει τουλάχιστον πως μπορεί να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις. Την επόμενη εβδομάδα η Ρωσία θα λάβει τη γραπτή απάντηση που επιθυμεί (από τις ΗΠΑ), μετά την οποία θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και ίσως ακόμη και ενός εκ των Προέδρων. Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η συνάντηση επέτρεψε την καλύτερη κατανόηση των θέσεων του άλλου. Μακάρι, αυτό μόνο μπορεί να πεί κανείς. Καμία σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί με τελεσίγραφα και η Μόσχα θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό» επισημαίνει η FAZ.