Για πολύμηνες και ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ προετοιμάζεται το Κίεβο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής —κάτω των 15 χιλιομέτρων— από τα στρατηγικής σημασίας αστικά κέντρα Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.
Η επικείμενη αναμέτρηση στη λεγόμενη «ζώνη-φρούριο» συνιστά την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για τη νέα ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον Μιχαΐλο Ντραπάτι, ο οποίος έχει παραχωρήσει αυξημένη επιχειρησιακή ευελιξία σε διακεκριμένους διοικητές του μετώπου.
Παρά τις παράλληλες διπλωματικές διεργασίες και τις επισκέψεις Αμερικανών απεσταλμένων στην ουκρανική πρωτεύουσα, η επίτευξη εκεχειρίας παραμένει μακριά, με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προεξοφλεί τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Την ίδια στιγμή που το Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις της Μόσχας για παραχώρηση του εναπομείναντος τμήματος της περιφέρειας, οι στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων το επόμενο διάστημα.
Παρά τις σοβαρές ελλείψεις της Ουκρανίας σε έμψυχο δυναμικό, η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) συνεχίζει να προκαλεί σημαντικά προσκόμματα στη σχεδιαζόμενη προέλαση των ρωσικών μηχανοκίνητων μονάδων.