Ουκρανική κρίση: Βήμα πίσω από την Ουκρανία - Το Κίεβο ενδέχεται να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία

 
Ουκρανική κρίση: Βήμα πίσω από την Ουκρανία - Το Κίεβο ενδέχεται να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία

Ενημερώθηκε: 14/02/22 - 09:11

Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε”, απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει “κόκκινες γραμμές” για να το αποφύγει.

Κίεβο καλεί Μόσχα για συνάντηση εντός 48 ωρών

Το Κίεβο καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Μόσχα και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με την τεράστια συνάθροιση ρωσικών δυνάμεων σε τρία διαφορετικά σημεία των ουκρανικών συνόρων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αγνοήσει επίσημες προσκλήσεις για να εξηγήσει τη συσσώρευση άνω των 130.000 Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα, κι έτσι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει από τη Μόσχα συνάντηση εντός 48 ωρών για να υπάρξει διαφάνεια, όπως είπε, αναφορικά με τα ρωσικά σχέδια.

Η Ρωσία αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται να πείθει κανέναν στη Δύση.

Ήδη αρκετές χώρες ανακοίνωσαν την απόσυρση των πολιτών και του διπλωματικού τους προσωπικούς από το ουκρανικό έδαφος, καθώς θεωρούν επικείμενη μια ανάφλεξη στην περιοχή.

Το CBS News μετέδωσε επικαλούμενο τρεις πηγές ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εντός 48 ωρών την απόσυρση όλου του προσωπικού τους από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνάντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με παγκόσμιο πόλεμο.

Παράλληλα η μια μετά την άλλη οι ξένες αερογραμμές καταρτίζουν σχέδια πτήσης που αποφεύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες από την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας.

Σε Κίεβο και Μόσχα ο Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας» ανέφερε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή» ανέφερε η πηγή σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.

«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι από μόνη της μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.

Παρελήφθησαν και Stinger

Η Ουκρανία παρέλαβε την Κυριακή (13/2) φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση. Ειδικότερα απέκτησε κυρίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη “διπλωματία” και την “αποτροπή” έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία που είχαν την Κυριακή και διήρκησε 50 λεπτά.

“Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας”, σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου “γρήγορη και αποφασιστική” απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης και επανέλαβε την υποστήριξή του στην “κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία εντάσσεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας: το Σάββατο, οι ηγέτες της Δύσης και της Ρωσίας είχαν συνεχή τηλεφωνήματα σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα κατηγορείται ότι προετοιμάζει εισβολή στη γείτονά της.

Ωστόσο αυτές οι συνομιλίες δείχνουν να παρήγαγαν ελάχιστα αποτελέσματα. Η συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν χθες, Σάββατο, δεν έδωσε “λόγο για αισιοδοξία”, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.