Ένα βήμα μπροστά – δύο πίσω στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Πούτιν όχι μόνο δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά οι Αμερικανοί φαίνονται έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις.
Να συνομιλήσουν μεταξύ τους κάλεσε Μόσχα και Κίεβο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είπε ούτε λέξη για επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ύστερα από τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
«Στην πραγματικότητα, είχαμε μια καλή συνομιλία. Και νομίζω ότι καταγράφεται πρόοδος» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με ανάρτησή του στο Truth Social επεσήμανε πως οι όροι για την εκεχειρία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης Κιέβου- Μόσχας. Όπως έγραψε: «η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία και, ακόμη πιο σημαντικό, για να τερματίσουν τον πόλεμο».
Η επικοινωνία των δύο ηγετών, πάντως, δεν προχώρησε πέρα από το πλαίσιο της Κωνσταντινούπολης, ούτε φαίνεται να φέρνει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν δεσμεύτηκε, μίλησε για διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση μνημονίου με τις αρχές της διευθέτησης και το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης».
Ωστόσο το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διορίες για τη σύνταξη τέτοιων σύνθετων κειμένων» ενώ η Μαρία Ζαχάροβα «πέταξε το μπαλάκι» στο Κίεβο να αποφασίσει για το αν θα προσέλθει ή όχι σε συνομιλίες για το μνημόνιο.
Ο Βολοντιμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δεν προσέρχεται σοβαρά στις συνομιλίες και απλώς «αγοράζει χρόνο». «Είναι προφανές ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει τον πόλεμο και την κατοχή» επεσήμανε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και πριν και μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν. Μάλιστα στη δεύτερη, συμμετείχαν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν καθώς και οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Φινλανδίας. Ο Ζελένσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Ουκρανίας- Ρωσίας, με τη συμμετοχή Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, ίσως ακόμη και στο Βατικανό.
Δεν εξασφάλισε ο Τραμπ αυτά που ήθελε από τον Πούτιν
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, φαίνεται πως η Ουάσινγκτον απομακρύνεται από τον ρόλο του βασικού διαμεσολαβητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αποστολή για τις επόμενες φάσεις της σύγκρουσης. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να εξασφάλισε αυτά που ήθελε από τον Πούτιν και παρόλο που Λευκός Οίκος δεν θα παραδεχτεί κάτι τέτοιο, το κλίμα που επικρατεί εδώ είναι πως οι πιέσεις του προσέκρουσαν στις ρωσικές αντιρρήσεις και δεν απέδωσαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Την εικόνα αυτή επιχείρησε να αμβλύνει πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος δεν έκανε καμία απολύτως υποχώρηση έναντι του Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Λευκό Οίκο ήθελαν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα είτε με τη μορφή άμεσης κατάπαυσης του πυρός, είτε με την εξαγγελία κάποια συνάντησης Τραμπ – Πούτιν, η οποία θα έθετε την Μόσχα ενώπιον συγκεκριμένων ευθυνών και υποχρεώσεων, είτε ακόμη με την ανακοίνωση καθαρού χρονοδιαγράμματος. Τίποτα από αυτά δεν επιτεύχθηκε, όπως λένε αναλυτές, το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι γενικόλογες αναφορές και ασαφείς δηλώσεις προθέσεων» επεσήμανε ακόμα η δημοσιογράφος..
Νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας – Θα τεθεί σε εφαρμογή αναλόγως με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων
Η παντελής έλλειψη αναφοράς εκ μέρους του Τραμπ σε κυρώσεις στη Μόσχα θορύβησε την ΕΕ, η οποία, πάντως σήμερα υιοθέτησε το 17ο πακέτο κυρώσεων από την αρχή του πολέμου. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε τις ΗΠΑ σε ισχυρή δράση κατά της Ρωσίας αν δεν συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία.
Με τον σκιώδη στόλο που μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο στο στόχαστρο, η ΕΕ υιοθέτησε το 17ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Την ώρα που πηγές του Reuters και των Financial Times θέλουν τους ηγέτες της σοκαρισμένους με την απροθυμία του Τραμπ να χρησιμοποιήσει το χαρτί των κυρώσεων στη συνομιλία του με τον Πούτιν.
«Θέλουμε να δούμε ανάλογες συνέπειες (για τη Ρωσία) από την αμερικανική πλευρά. Δεν έχουμε δει καμία πίεση στη Ρωσία, σε αυτές τις συνομιλίες» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας.
Φαίνεται πάντως και η Ευρώπη να τηρεί στάση αναμονής για την επιβολή τους. Ενώ παράλληλα, όπως τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προετοιμάζει το 18ο πακέτο.
«Η ακριβής ημερομηνία για την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων, εξαρτάται από την πρόοδο που θα γίνει τις επόμενες μέρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Το θέμα των κυρώσεων, μαζί με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή άμυνα τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Νίκος Δένδιας έδωσε το στίγμα της Αθήνας αναφορικά με την προσπάθεια επανεξοπλισμού της Ευρώπης. Τονίζοντας ότι τρίτες χώρες που θέλουν να μετέχουν πρέπει να σέβονται το αξιακό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης.
«Δε νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες Και μάλιστα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Παρών στη συνάντηση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ μετείχε μέσω βιντεοκλήσης και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, με το Κίεβο να εκφράζει ικανοποίηση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
«Πιστεύω ότι αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ είναι σημαντικό. Είναι όμως απαραίτητο να συνομιλούν με τους Ευρωπαίους και την Ουκρανία και πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα για να δούμε τι θα γίνει αυτή και την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Μαρκ Ρούτε.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και αυτό είναι ξεκάθαρο» σημείωσε ο ΥΠΑΜ της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΕ και η Βρετανία που ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με στόχο το ρωσικό στρατό και τους τομείς ενέργειας και οικονομίας. Η Ρωσία απαντά πως δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα.
Προβληματισμός στο Κίεβο για το άκαρπο τηλεφώνημα Τραμπ στον Πούτιν
Ανησυχία επικρατεί στο Κίεβο και μάλλον μη ικανοποίηση μετά την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν καθώς δεν εξασφάλισε ουσιαστικές παραχωρήσεις εκ μέρους της Μόσχας για την εκεχειρία που διεκδικεί το Κίεβο, μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews στην Ουκρανία, Ελβίρα Κρίθαρη. Πρόσθεσε ότι «ενώ η Αμερική πιστεύει ότι είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν έχουν παύσει. Μάλιστα ήταν ένα δύσκολο 24ώρο για την Ουκρανία, με τουλάχιστον 108 επιθέσεις με drones σε έξι επαρχίες της χώρας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 13, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαριστεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την απόφαση της Ευρώπης να εντείνει τις κυρώσεις και στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητεί να χαμηλώσει το πλαφόν που έχει επιβληθεί στη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, σε μια προσπάθεια να πιεστεί περαιτέρω οικονομικά η Ρωσία.
Πηγή: ertnews.gr