Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα, Σάββατο, για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών από τη Δευτέρα, 12 Μαΐου με την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με νέες «μαζικές» κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί.
Την απόφαση ανακοίνωσαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο, μετά την οποία είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επιθυμεί ταχεία ειρήνευση, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την πορεία των διαδικασιών.
«Ολοι μας εδώ μαζί με τις ΗΠΑ καλούμε τον Πούτιν. Εάν έχει σοβαρές προθέσεις όσον αφορά την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το αποδείξει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
«Οχι άλλα “αν” και “αλλά”, όχι άλλες προϋποθέσεις και καθυστερήσεις», πρόσθεσε ο Στάρμερ.
Πώς απάντησε το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες, ότι προχωρούν σε αντιφατικές και επιθετικές δηλώσεις μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μετά την υποστήριξη Ευρωπαίων ηγετών στο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία και τις απειλές κατά της Ρωσίας, για την επιβολή «μαζικών» κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με αυτό.
«Ακούμε πολλές αντιφατικές ανακοινώσεις από την Ευρώπη. Είναι σε γενικές γραμμές επιθετικές στη φύση τους, αντί να έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση των σχέσεών μας. Τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος υπηρετεί ως ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, χλεύασε την ιδέα να δοθεί στη Ρωσία η επιλογή μεταξύ του να της επιβληθούν κυρώσεις ή να δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούν.
«Βάλτε αυτά τα ειρηνευτικά σχέδια στον κ… σας!», έγραψε μάλιστα στο Χ.
Τι σηματοδοτεί η συμφωνία
Τυχόν υλοποίηση της απειλής για περαιτέρω κυρώσεις θα αποτελούσε δραματικό «σήμα» όσον αφορά τη δυτική ενότητα που δοκιμάστηκε έπειτα από μήνες απρόβλεπτης αμερικανικής πολιτικής και μετά τη ριζική στροφή του Τραμπ σε σχέση με την προσέγγιση του προκατόχου του κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Ο Τραμπ επικοινώνησε απευθείας με Ρώσους αξιωματούχους, συγκρούστηκε δημοσίως με τον Ζελένσκι και διέκοψε για λίγο τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Πλέον, όμως, η κυβέρνηση Τραμπ έχει βελτιώσει τις σχέσεις με το Κίεβο και υπέγραψε συμφωνία για τους ουκρανικούς ορυκτούς πόρους έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Αισθητή ήταν η αλλαγή στον τόνο του Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την «κωλυσιεργία του Πούτιν», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός.
Εκεχειρία «χωρίς όρους»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι ηγέτες «συμφώνησαν πως τη Δευτέρα 12 Μαΐου πρέπει να ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους».
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να καλύπτει τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά και τόνισε πως αν η Μόσχα αρνηθεί, θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των μέτρων που στοχεύουν τον ενεργειακό και τον τραπεζικό της τομέα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε την Παρασκευή ότι η Ρωσία υποστηρίζει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας 30 ημερών, αλλά μόνο με τη δέουσα συνεκτίμηση των λεπτομερειών της.
Σε δηλώσεις του στο ABC που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει προκειμένου να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός. «Διαφορετικά θα είναι πλεονέκτημα για την Ουκρανία», τόνισε.
Η δυτική στρατιωτική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Τι θα γίνει αν προχωρήσει η εκεχειρία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ μετά τις συνομιλίες στο Κίεβο. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δημοσίευσε φωτογραφία στο Χ με τους πέντε άνδρες να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από ένα τραπέζι και ένα τηλέφωνο.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι, εφόσον η κατάπαυση του πυρός προχωρήσει, θα παρακολουθείται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεισφέρουν στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν «μαζικές» κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν επίσης ότι οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της 30ήμερης παύσης των μαχών.
Τι συνέβη με την εκεχειρία του Πούτιν
Την παραμονή της συνόδου κορυφής, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο προειδοποίησε πάντως για «ενδεχομένως σημαντική» αεροπορική επίθεση τις επόμενες ημέρες και είπε στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιο σε περίπτωση που ακουστούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.
Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφταναν στο Κίεβο με τρένο νωρίτερα το Σάββατο, οθόνη στην πλατφόρμα ανακοίνωσε την άφιξη του «Εξπρές της Γενναιότητας». Ο Ζελένσκι τους συνόδευσε, καθώς απέτισαν φόρο τιμής σε μνημείο στο κέντρο του Κιέβου προς τιμήν των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Η επίσκεψη συμπίπτει με την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας της 8ης-10ης Μαΐου που κήρυξε ο Πούτιν, την οποία η Ουκρανία δεν αποδέχθηκε, καταγγέλλοντάς την ως προσχηματική. Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβίασή της.
Δημοσιογράφοι του Reuters σε νοσοκομείο κοντά στη γραμμή του μετώπου στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας παρατήρησαν στρατιώτες να μεταφέρονται με τραύματα μάχης που έχουν υποστεί από την έναρξη της ρωσικής εκεχειρίας.
«Δεν υπήρξε καμία εκεχειρία, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται όπως και πριν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν όπως και πριν, το ίδιο ισχύει και με τα εκρηκτικά που ρίχνονται. Τίποτα δεν έχει αλλάξει καθόλου», δήλωσε τραυματίας στρατιώτης στο Reuters.
Με πληροφορίες από Reuters
Πηγή: kathimerini.gr