Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Η Ελλάδα στην 87η θέση

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Η Ελλάδα στην 87η θέση
Ενημερώθηκε: 20/03/17 - 22:36

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και στην απόφαση του επισημαίνεται ότι "το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός. Αναγνωρίζεται μάλιστα η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών".

Ο παράγων της ευτυχίας στην ετήσια κατάταξη του ΟΗΕ στηρίζεται σε έξι στοιχεία: κατά κεφαλήν εισόδημα, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση, απουσία διαφθοράς στις επιχειρήσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας ας δούμε τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη, όπως τις παρουσιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Νορβηγία κατακτά την κορυφή. Οι Νορβηγοί ανέβηκαν τρεις θέσεις και έριξαν την Δανία στην δεύτερη θέση, μετά από τρία χρόνια παραμονής στον θρόνο.

Τους ευτυχισμένους Σκανδιναβούς ακολουθούν η Ισλανδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και οι Αυστραλία και Σουηδία που κατέκτησαν μαζί την ένατη θέση. H Ελλάδα κατατάχθηκε στην 87η θέση.
Οι ΗΠΑ κατέκτησαν την 14η θέση στην έκθεση, πέφτοντας μια θέση από το 2016. Υπερδυνάμεις της Ευρώπης δεν κατάφεραν να μπουν καν στην 15αδα. Συγκεκριμένα η Γερμανία έλαβε την 16η θέση, η Μεγάλη Βρετανία ανέβηκε τέσσερις θέσεις και κατέκτησε την 19η θέση, η Ρωσία αναδείχθηκε 49η, ανεβαίνοντας επτά θέσεις. Στην Ασία η Ιαπωνία πήρε την 51η θέση, ενώ η Κίνα ανέβηκε τέσσερις θέσεις φτάνοντας την 79η.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες:
1. Νορβηγία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Ελβετία
5. Φινλανδία
6. Ολλανδία
7. Καναδάς
8. Νέα Ζηλανδία
9. Αυστραλία και Σουηδία

Όσον αφορά την πιο δυστυχισμένη χώρα: είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ακολουθούν το Μπουρούντι, την Τανζανία, την Συρία και την Ρουάντα.