Παγώνει με επιφυλάξεις η ΕΕ τις εντάξεις Σκοπίων και Αλβανίας

Πάγο μέχρι το φθινόπωρο έβαλε η ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Ενημερώθηκε: 18/06/19 - 18:45

Την μετάθεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τουλάχιστον έως το φθινόπωρο αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν σημείωσε πως μία «μειοψηφία» κρατών-μελών που συνεδρίασαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απέρριψε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη των συζητήσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τον Οκτώβριο. Ο κ. Χαν παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να εγγυηθεί θετική έκβαση το φθινόπωρο, αν και δήλωσε πολύ αισιόδοξος πως θα δοθεί το «πράσινο φως» σε τέσσερις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Προσέθεσε πως η καθυστέρηση της συζήτησης για την διεύρυνση στην γερμανική Βουλή, που λειτούργησε ως τροχοπέδη, δεν ήταν απλή δικαιολογία.

Ο επίτροπος προειδοποίησε πάντως πως η στάση των κρατών-μελών μπορεί να περιορίσει την επιρροή που ασκούν οι Βρυξέλλες, καθώς δεν επιβραβεύονται οι προσπάθειες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ