Παραμένει στην ευρωομάδα Renew το ολλανδικό VVD

 
ss

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 21:35

Οι φιλελεύθεροι της ΕΕ δεν θα αποβάλουν το VVD παρά την απόφαση του κόμματος να συμμετάσχει σε τετραμερή συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκερτ Βίλντερς

Κάθε ευρωβουλευτής μετράει, σε μια εποχή που η Ανανεωτική Ευρώπη (Renew Europe) μάχεται με την ακροδεξιά ομάδα ECR για να γίνει η τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετή θητεία.

Οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσουν για το αν θα απέκλειαν το ολλανδικό κόμμα VVD αμέσως μετά τις εκλογές, στις 10 Ιουνίου, αλλά μετά τη βαριά απώλεια 21 εδρών στις εκλογές την περασμένη εβδομάδα, ανέβαλε την απόφαση χωρίς να ορίσει ημερομηνία.

Αντ' αυτού, η ομάδα είναι πιθανό να στείλει μια αποστολή παρατηρητών στην Ολλανδία για να ελέγξει αν το κόμμα ξεπερνάει κόκκινες γραμμές όσον αφορά τις αξίες και τις φιλελεύθερες αρχές - αν και η επίσημη απόφαση για τα επόμενα βήματα θα ληφθεί στο συμβούλιο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Βίλνιους (Λιθουανία) αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η κίνηση της ALDE - μιας από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν την κεντρώα ομάδα Renew Europe μαζί με τη Γαλλική Αναγέννηση και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες - θα ερχόταν σε αντίθεση με τη δέσμευση της προέδρου της ομάδας, Βαλερί Χαγιέ, από τη γαλλική αντιπροσωπεία, η οποία υπέστη σημαντικές απώλειες από την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, εκλέγοντας 13 ευρωβουλευτές (από 23).

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Χαγιέ υπέγραψε δήλωση εκ μέρους του Renew Europe, στην οποία οι ηγέτες των ομάδων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), των Πρασίνων και της Αριστεράς συμφώνησαν "να μην συνεργαστούν ποτέ ούτε να σχηματίσουν συνασπισμό με τα ακροδεξιά και ριζοσπαστικά κόμματα σε κανένα επίπεδο".

Η δέσμευση αυτή δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό του κόμματος και αναλήφθηκε μόνο από την πρόεδρο της ομάδας.

Πώς κατέληξε εδώ η Ανανεωτική Ευρώπη;
Τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν τη νίκη στο ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, το οποίο κέρδισε το 23,5% των ψήφων στις γενικές εκλογές της Ολλανδίας.

Μετά από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, το ολλανδικό VVD, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία τετραμερούς συνασπισμού με το ακροδεξιό PVV του Γκερτ Βίλντερς, το κεντροδεξιό Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το λαϊκιστικό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB).

Μετά την ανακοίνωση, η Χαγιέ δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι το VVD αποστασιοποιήθηκε από τις αξίες της ομάδας και ότι η Ανανεωτική Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού τι θα κάνει στη συνέχεια.

Ωστόσο, μια επίσημη πρόταση για την αποπομπή του ολλανδικού κόμματος - σε αντίθεση με τις αναφορές για τη συζήτηση του θέματος - δεν κατατέθηκε ποτέ στο ALDE, και το κόμμα δεν λαμβάνει τέτοιες "δραστικές αποφάσεις" εκτός εάν υπάρχει έγκλημα ή επίσημη έρευνα, δήλωσε πηγή του κόμματος στο Euronews.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το κόμμα του Βίλντερς (PVV) κέρδισε επτά έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το PVV έχει ενταχθεί στην ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), η οποία έχει σήμερα 58 ευρωβουλευτές και μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί από θέσεις-κλειδιά στο κοινοβούλιο λόγω του αποκαλούμενου "cordon sanitaire".

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την τελική σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, με καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιουλίου - οπότε η ισορροπία δυνάμεων μπορεί ακόμη να αλλάξει ελαφρώς.

Πηγή: euronews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ