Παραμονές διευρευνητικών προκαλεί η Aγκυρα: Βγάζει στο Αιγαίο 87 πλοία, 27 μαχητικά και μεγάλες αποβατικές δυνάμεις

Παραμονές διευρευνητικών προκαλεί η γκυρα: Βγάζει στο Αιγαίο 87 πλοία, 27 μαχητικά και μεγάλες αποβατικές δυνάμεις
Ενημερώθηκε: 23/02/21 - 10:36

Παραμονές του νέου γύρου διερευνητικών επαφών η Άγκυρα συνεχίζει πιο τακτική «πονηρών». Προγραμματίζει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Όπως ανακοινώθηκε, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που το σκάφος Τσεσμέ βρίσκεται στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μία μέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις της Κυριακής, οπότε η Άγκυρα κατηγόρησε την Ελλάδα για κλιμάκωση, κάνοντας την ίδια ώρα λόγο για έναρξη "νόμιμων" εργασιών του ωκεανογραφικού σκάφους Cesme στο Αιγαίο.

Το Τσεσμέ έπλεε χθες για πάνω από 15 ώρες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Δυτικής Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, πραγματοποιώντας έρευνες, σε χωρική εφαρμογή της παράνομης  NAVTEX 0122/21 του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, και οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι στις 2 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος έχει ξεσηκωθεί εναντίον της χώρας μας, με αφορμή την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο. Μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ που θα μεταφέρουν ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοσέλιδο της Yeni Safak αναφέρει «Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;», ενώ η Hurriyet κυκλοφορεί με δημοσίευμα «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη».