Το παρασκήνιο της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ

 
Για λόγους ασφαλείας η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ

Ενημερώθηκε: 28/06/16 - 23:18

του Γιώργου Βλαβιανού

Στο Ισραήλ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την ανακοίνωση της εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία ως ψυχρό υπολογισμό. Η έγκυρη εφημερίδα Μααρίβ σχολίασε ότι "εν τέλει μία συμφωνία επιτεύχθηκε με την Τουρκία γιατί έπρεπε να επιτευχθεί".

Είναι φανερό ότι μετά το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε στις σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της κατάρριψης του ρωσικού Σουχόι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, του θανάτου του πιλότου του και τις γεμάτες ένταση δηλώσεις των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν, η Άγκυρα κυρίως λόγω ασφαλείας κατάλαβε, ότι έξι χρόνια μετά, έπρεπε να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τους γείτονές της.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε αναβρασμό. Συχνά πυκνά η Άγκυρα δέχεται θανάσιμες επιθέσεις σε μεγάλες της πόλεις. Το γεγονός αυτό, κατά κύριον λόγο, την οδήγησε σε αναθεώρηση της πολιτικής της. Στο ίδιο σημείο όμως βρίσκεται και το Ισραήλ που θα ήθελε να δει ομολοποιημένες τις σχέσεις του με μία ισχυρή δύναμη της περιοχής καθώς τα προβλήματα συνεχώς διογκώνονται.

Έτσι η απόφαση ήταν καθαρά υπολογιστική. Για τους ισραηλινούς η συμφωνία κόστισε 20 εκατομμύρια δολλάρια ως αποζημίωση για τα δέκα θύματα του Μάβι Μάρμαρα, του πλοίου που με ακτιβιστές προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο της Γάζας για να μεταφέρει εκεί είδη πρώτης ανάγκης και βοήθεια προς τους κατοίκους της Λωρίδας.

Ο Νετανιάχου, παρά ταύτα, δέχθηκε επιθέσεις διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν και πιστεύουν ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να επέμβει στο Μάρμαρα, καθώς οι ισραηλινοί κομάντος δέχθηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές.

Η Τουρκία από την πλευρά της που δεν θα ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις της με τους Παλαιστινίους της Γάζας και τη Χαμάς αποφάσισε ότι για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της μπορεί να χρησιμοποιεί το ισραηλινό λιμάνι στην πόλη Ασντότ, που σχεδόν συνορεύει με την Γάζα.

Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Μόσχα αυτές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως. Ο Ερντογάν εντούτοις έκανε την κίνηση καλής θέλησης στέλντοντας επιστολή προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας συγγνώμη για την κατάρριψη και το θάνατο του πιλότου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του στο Κρεμλίνο. Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά της Μόσχας.