Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί ξανά να τερματίσει τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

 
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί ξανά να τερματίσει τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Ενημερώθηκε: 25/04/23 - 02:24

Η Μόσχα απείλησε χθες να τερματίσει τη διεθνή συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τρεισήμισι εβδομάδες προτού η ισχύς της εκπνεύσει.

Οι «τρομοκρατικές επιθέσεις από το καθεστώς του Κιέβου απειλούν τη νέα παράταση της ‘συμφωνίας για τα σιτηρά’ μετά τη 18η Μαΐου», διεμήνυσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το βράδυ.

Η Μόσχα, που προχώρησε σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις πως χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας για να επιτεθούν στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο και τον τρέχοντα μήνα.

Ο στόλος έχει βάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Το Κίεβο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει απειλήσει επανειλημμένα να ακυρώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, που παρατάθηκε για 60 ημέρες στα μέσα Μαρτίου.

Το Κρεμλίνο στηλιτεύει ιδίως πως η απαλλαγή των ρωσικών λιπασμάτων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε.

Όταν άρχισε ο πόλεμος, η Ρωσία επέβαλε αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για μήνες, αποτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες για ξέσπασμα λιμού τόσο στην ίδια την Ουκρανία όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο: σε αυτές αναλογούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που διατίθενται σε παγκόσμια κλίμακα προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη.

Το καλοκαίρι του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν και πέτυχαν την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών και τη σύναψη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, που επέτρεψε να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι τροφίμων.

Η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή μέσω τριών λιμανιών· η Τουρκία διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο. Η εφαρμογή της θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της εκδήλωσης ανθρωπιστικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες και για να ελέγχονται οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ