Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η πολιορκία για 11η μέρα

 
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Αθήνα τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά της Ελλάδος

Ενημερώθηκε: 06/03/22 - 23:02

Για ενδέκατη μέρα συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι αρχές στην Μαριούπολη, που είναι πολιορκημένη από ρωσικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν ότι θέλουν να απομακρύνουν σήμερα τους αμάχους της επομένης μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας, λόγω της συνέχισης των έντονων βομβαρδισμών.

Την 11η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η πόλη των 450.000 κατοίκων βρίσκεται υπό «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βαντίμ Μποιττσένκο. Ο αποκλεισμός προκαλεί «χιλιάδες τραυματίες» και επιβεβαιώνει ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον».

Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, φαγητό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η πτώση της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημείο καμπής, επιτρέποντας τη διασταύρωση μεταξύ των στρατευμάτων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα άλλα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και του Χερσώνα, και εκείνων που προέρχονται από το Ντονμπάς.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία:

  • 23:02
    Επικοινωνία Μπένετ με Μακρόν και Σολτς, μετά την συνομιλία με τον Πούτιν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από το γραφέιο του.

    Ο Μακρόν επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

     

  • 22:51
    Περισσότεροι από 4.300 συνελήφθησαν στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής

    Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων. Χιλιάδες φώναξαν «όχι στον πόλεμο!» και «ντροπή σου!».

    Η ομάδα OVD-Info ανέφερε ότι 4.366 άτομα συνελήφθησαν σε 56 διαφορετικές πόλεις.

  • 22:36
    Στην Οδησσό, οι κάτοικοι προετοιμάζονται και περιμένουν

    Στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, η Οδησσός, που ζει εδώ και ημέρες με την αγωνία μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης, έμοιαζε σήμερα απατηλά ήσυχη. Όλοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους όσο πιο φυσιολογικά γινόταν. Και όλοι περίμεναν το χειρότερο.

    Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη, προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας ένα «ιστορικό έγκλημα».

    Μετά την ανακοίνωση, στην πόλη δεν επικράτησε ιδιαίτερος πανικός. Ο ήχος της σειρήνας –που ακούγεται πολλές φορές την ημέρα από την αρχή του πολέμου– φαινόταν να άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς.

    «Το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα», σχολίασε μια φοιτήτρια, η Νάστια. «Στην αρχή, αναπηδούσαμε, θέλαμε να τρέξουμε στα καταφύγια αλλά τώρα…» Οι ανακοινώσεις του Ζελένσκι δεν την άγχωσαν περισσότερο. «Το είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.

    Πίσω από αυτή τη φαινομενική «κανονικότητα», η Οδησσός προετοιμάζεται. Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν. Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

    Το κέντρο της Οδησσού είναι σχεδόν έρημο και επικρατεί ησυχία – εκτός από μερικούς μικρούς δρόμους όπου οι πελάτες πίνουν ακόμη τον καφέ τους στα μαγαζιά.

  • 22:19
    Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

    Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασία εκκένωσης στο Ιρπίν -δυτικά του Κιέβου- δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκουσίν. Είπε ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης σε μια γέφυρα. «Πέθανε μια οικογένεια», είπε, «μπροστά στα μάτια μου πέθαναν δύο μικρά παιδιά και δύο ενήλικες».

     

  • 22:10
    Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει αύριο περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

    Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα κυρώσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της πίεσης στο καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η κυβέρνηση είπε ότι είχε προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα «για να πατάξει τις διεφθαρμένες ελίτ και να ενισχύσει την πίεση στο καθεστώς του Πούτιν».

  • 21:53
    Οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν τους ενημερωτικούς ιστότοπους Mediazona, Republic, Snob.ru

    Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές τον μπλόκαραν λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε την εισβολή στην Ουκρανία.

    Η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor «άρχισε να μπλοκάρει το Mediazona» ανέφερε στην ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι ο ιστότοπος έχει περιληφθεί πλέον στον επίσημο κατάλογο των «μπλοκαρισμένων» μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.

    Το μέτρο αυτό ελήφθη «επειδή καλύπτουμε έντιμα ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία και αποκαλούμε την εισβολή, εισβολή και τον πόλεμο, πόλεμο» πρόσθεσε το Mediazona, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να επιβάλει «στρατιωτική λογοκρισία» και ότι «σχεδόν δεν υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα».

    Η μη κυβερνητική οργάνωση Roskomsvoboda ανέφερε εξάλλου ότι οι αρχές μπλόκαραν και άλλους ιστότοπους, όπως τους Republic, Snob.ru και Agentstvo, αλλά και τοπικές εφημερίδες.

    «Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας, η νύχτα θα περάσει», ανέφερε το Republic, εξηγώντας ότι οι αναγνώστες μπορούν να διαβάζουν το περιεχόμενό του, εάν έχουν VPN.

    Δεκάδες εργαζόμενοι σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, όπως στο τηλεοπτικό κανάλι Dojd και το Mediazona έχουν χαρακτηριστεί «πράκτορες του εξωτερικού» και πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρχει στη Ρωσία κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης, ούτε καν η έγκριτη εφημερίδα Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

    Ο Mediazona ιδρύθηκε το 2014 από τα μέλη του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και Μαρία Αλιόχινα και κάλυπτε κυρίως δικαστικές υποθέσεις πολιτικών ακτιβιστών, διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

  • 21:48
    Ο Μακρόν μίλησε με τον Ζελένσκι

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο Μακρόν αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στον Πούτιν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με μια πιθανή επικείμενη επίθεση στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, τη σημασία της εξεύρεσης λύσης για την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

  • 21:26
    Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι δεν θα επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς». Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.

    Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.

    Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

  • 20:31
    Οι εξελίξεις επί του πεδίου κατά την 11η ημέρα της ρωσικής εισβολής

    Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν σήμερα ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

    Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χαρκίβ (Χάρκοβο), παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

    Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες των δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, τις δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, αναλυτών, δυτικών πηγών και διεθνών οργανισμών. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών της.

    Στα ανατολικά

    Το Χαρκίβ, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

    Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί.

    Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

    Στο Κίεβο και τον βορρά

    Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων.

    Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

    Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

    Στο νότο

    Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

    Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

    Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

    Στα δυτικά

    Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

    Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

    Θύματα

    Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.

    Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

    Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  • 20:13
    Σχεδόν 20.000 ξένοι εθελοντές θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

    Σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

    «Επί του παρόντος, ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000, έρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, «πολλοί άνθρωποι απεχθάνονται τη Ρωσία» εδώ και χρόνια, αλλά δεν τολμούσαν να της αντιταχθούν. «Όταν οι άνθρωποι είδαν ότι οι Ουκρανοί μάχονται, ότι δεν κατεβάζουν τα χέρια, αυτό τους ώθησε να πολεμήσουν», πρόσθεσε.

  • 19:50
    Ρωσία: 4.357 συλλήψεις στη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων

    Τουλάχιστον 4.357 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Ρωσία την Κυριακή, αναφέρει η OVD-Info. Διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε 56 πόλεις.

    Η φωτογραφία από τη Novaya Gazeta, του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης διευθυντή σύνταξης Ντμίτρι Μουράτοφ.

  • 19:49
    Μπλίνκεν: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν συνδέονται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

    Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχουν καμία σχέση με μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

    Η Ρωσία ζήτησε το Σάββατο να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις σε βάρος της δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με το Ιράν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS ο Μπλίνκεν είπε είναι «κοντά» η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, ωστόσο παραμένουν ανεπίλυτα ακόμα «ένα-δυο δύσκολα ζητήματα».

  • 19:17
    Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από το Χάρκοβο
  • 19:02
    Πούτιν σε Μακρόν: Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο είτε με πόλεμο

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

    Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

    Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

    Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

  • 18:45
    Τραγική η κατάσταση στη Μαριούπολη

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε την Κυριακή ότι τα οχήματά της προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εκκένωσης στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης, που είχε συμφωνηθεί από τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω εν μέσω μαχών.

  • 18:18
    Οι «27» ετοιμάζουν Ταμείο για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

    Οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να προχωρήσουν στην σύσταση κοινού Ταμείου για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η γαλλική Le Monde, η οποία στη σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:

    «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ξεκίνησαν στο εσωτερικό των 27 Ευρωπαίων εταίρων συζητήσεις για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο ταμείο, ικανό να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.

    Οι πρώτες ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη και Παρασκευή, 10 και 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, ο οποίος διαμηνύει συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, ώστε «να γίνει τελικά μια δύναμη πιο ανεξάρτητη και πιο ισχυρή».

    Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου εγγράφεται σε αυτή τη λογική, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των 27 να χρηματοδοτήσουν από κοινού την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.

    Στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν ξεκίνησαν ήδη προετοιμασίες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα του νέου Ταμείου ενισχύσεων των «27» με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την περασμένη Παρασκευή.

    Ο Σολτς είχε εξάλλου παίξει καθοριστικό ρόλο, την εποχή που ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, για να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να χρηματοδοτοθούν οι χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία.

    Η συζήτηση είχε τότε διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού πολλές χώρες, οι αποκαλούμενες «φειδωλές» (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), αντέδρασαν στο να δοθούν τόσο μεγάλα ποσά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά τελικά υπέκυψαν.

    Παρά τις αντιδράσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε, με «προίκα» 750 δισ. ευρώ, σπάζοντας ένα ταμπού στην Ευρώπη, αφού θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό δάνειο των κρατών-μελών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Monde, ορισμένα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

    Αλλά οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλες που οι 27 θα αναγκαστούν να κάνουν περισσότερα βήματα. Το σχέδιο αποκατάστασης του πολέμου της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί επίσης από κοινό ευρωπαϊκό δάνειο. Το ποσό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. «Είναι η πιο γρήγορη αντίδραση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσαν δύο πηγές στην εφημερίδα Le Monde.

    Στόχος του εν λόγω Ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία, αλλά θα έχουν συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντι-κυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.

    Το Ταμείο που θα δημιουργηθεί θα έχει επίσης στόχο να μειώσει το ενεργειακό σοκ της εισβολής.

    Τα κράτη μέλη έχουν όλα επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ορισμένες χώρες μάλιστα εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από τη ρωσική ενέργεια, όπως τα κράτη της Βαλτικής, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Βουλγαρία, οι οποίες φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της δικής του οικονομίας.

    Για να προκαταβάλλουν μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν από το εν δημιουργία Ταμείο να απευθυνθούν σε τρίτες πηγές ενέργειας ή να επιταχύνουν το πέρασμα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

  • 17:49
    Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές στη Νόβα Κακχόβκα

    Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

    Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

    Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

    Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

  • 17:39
    Πούτιν: Υπέγραψε νόμο για κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων, στην περίπτωση που το σύνολο των καταθέσεών τους είναι μεγαλύτερο από τα δηλωμένα εισοδήματά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, ενώ φαίνεται να είναι παράνομο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

  • 17:34
    ΟΗΕ: Τουλάχιστον 364 οι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

    Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.

    Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά στα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR.

  • 17:12
    Ολοκληρώθηκε η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν

    Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.

    Ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.

    Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ξανά την Πέμπτη, σε συνομιλίες που άφησαν στον Μακρόν την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

    Ο Μακρόν είναι ένας από τους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ελπίζοντας να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

  • 16:56
    Επικοινωνία Δένδια - Κουλέμπα για την ασφάλεια του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη

    Με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα επικοινώνησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «O YΠΕΞ Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον D.Kuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη, καθώς και για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

  • 15:54

    Η σχεδιαζόμενη για σήμερα απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη». «Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

  • 15:47

    «Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ)

  • 15:21

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διεξάγει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσε σήμερα η ρωσική κρατική τηλεόραση.

    Ο Πούτιν συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα. Ο Ερντογάν τον παρότρυνε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

  • 14:54

    Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • 14:28

    Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Facebook, ο Ολεκσέι Ντανίλοφ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας.

    Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει και να καταλάβει το Κίεβο, είπε ο ίδιος.

    Ξεχωριστά, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει 639 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) για την υποστήριξη της οικονομίας της, στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

  • 13:53

    O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επικοινωνία γίνεται μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφταλι Μπένετ στη Μοσχα και στο Βερολίνο, με τον οποίο ο Προεδρος της Γαλλίας βρίσκεται επίσης σε διαρκή επαφή.

  • 13:01

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

    «Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

  • 12:50

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στις 12:30 ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

    "Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου", είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

  • 12:09

    Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

  • 10:49

    Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων.

    Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    «Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00» , ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.

    Χθες Σάββατο μια αντίστοιχη προσπάθεια χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί λόγω των παραβιάσεων της εκεχειρίας, για τις οποίες Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν.

    Η Μαριούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες έχει περίπου 450.000 κατοίκους, είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες Σάββατο ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

    Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και τις 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

    Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

  • 10:38

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει "αρκετές" επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

    Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί, πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

    "Οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", κατήγγειλε ο ίδιος.

    Στη σύντομη ανάρτησή του ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Ρωσία.

  • 10:26

    Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    "Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

    "Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας", πρόσθεσε.

    Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

  • 10:20

    Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

    Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

  • 09:35

    Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

    Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

    Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

  • 09:01

    Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

    «Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί... Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το CNN.

  • 08:50

    Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την οποία δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών» βασισμένων σε πλουτώνιο.

    Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.