Politico: Οι εχθροί του Πάπα Φραγκίσκου «στη μάχη της διαδοχής»

 
ss

Ενημερώθηκε: 01/05/25 - 20:12

Με τους 135 καρδινάλιους του κονκλάβιου να ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Καπέλα Σιξτίνα στις 7 Μαΐου για να ξεκινήσουν τη διαδικασία του «λευκού καπνού» και της ανάδειξης του επόμενου ποντίφικα, οι εχθροί του Πάπα Φραγκίσκου, εντός και εκτός της ομάδας που θα τον επιλέξει, κινητοποιούνται. Το Politico δίνει μία ακόμη διάσταση, αναφέροντας ότι «η ολοένα και πιο δεινή οικονομική κατάσταση του Βατικανού, με φερόμενο έλλειμμα που φτάνει τα 83 εκατομμύρια ευρώ, η επιρροή των σκληροπυρηνικών συντηρητικών Καθολικών ευνοείται».

«Η ομάδα πιέζει ώστε ο επόμενος Πάπας να είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένος με την κοσμοθεωρία τους και δεν φαίνεται να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τακτικές δυσφήμισης», έχοντας ήδη επικρίνει τον Φραγκίσκο ως αιρετικό», αναφέρει το δημοσίευμα και κατονομάζει αρκετά μέλη της ομάδας:

Μεταξύ αυτών «ο ακροδεξιός Athanasius Schneider, επίσκοπος στο Καζακστάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες στην Ευρώπη αποτελούν «μαζική εισβολή» που οδηγεί σε εξισλαμισμό, ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα από τη Γουινέα, ο Αμερικανός Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κύριος στόχος τους είναι ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, δεύτερος στην ιεραρχία του Φραγκίσκου και το φαβορί για την διαδοχή.

Politico: Οι εχθροί του Πάπα Φραγκίσκου «στη μάχη της διαδοχής»

Σύμφωνα με το CNN, πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια για να συγκεντρώσει φακέλους σχετικά με τους υποψηφίους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επανάληψη του κονκλαβίου που εξέλεξε τον Φραγκίσκο. Μέλος αυτής της ομάδας, με τίτλο «The Red Hat Report», ήταν ο Αυστραλός ιεράρχης που προωθούσε τον συντηρητικό Ούγγρο Καρδινάλιο Πέτερ Έρντο ως υποψήφιο για Πάπα. Ο Πελ πέθανε τον Ιανουάριο του 2023 και φέρεται να άφησε «την αντιπολίτευση» του Βατικανού χωρίς ηγέτη, ενώ είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Ο Φραγκίσκος επιδίωξε να διεθνοποιήσει το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, δίνοντας κόκκινα καπέλα σε μια σειρά από χώρες που δεν είχαν εκπροσωπηθεί ποτέ από καρδινάλιο, όπως η Τόνγκα, η Μιανμάρ, η Μογγολία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Αϊτή.

Η σύσταση του κονκλάβιου περιλαβάνει 16 βορειοαμερικανούς καρδινάλιους, 53 Ευρωπαίους, μεταξύ αυτών 17 Ιταλοί, 23 Ασιάτες, 17 νοτιοαμερικανούς και 18 καρδινάλιους από την Αφρική.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ