Πολιτικός σεισμός μετά το BREXIT

 
Πολιτικός σεισμός μετά το BREXIT

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 21:27

Ευρωσκεπτικιστικά κόμμα σε όλη την Ευρώπη ενώνουν τις φωνές του και ζητούν δημοψηφίσματα στις χώρες τους, λίγες ώρες μετά το Brexit, καθώς οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αρχίζουν να γίνονται ορατές. Ακόμα και αν η Ένωση αντέξει, ο πολιτικός σεισμός που σημειώθηκε στην Βρετανία θα δονήσει όλη την Ευρώπη.

Γαλλία

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έγραψε στο Twitter "Νίκη για την Ελευθερία" και δεν έχασε καθόλου χρόνο ζητώντας δημοψήφισμα όπως στην Βρετανία. Η Λε Πεν έχει ζητήσει από όλες τις χώρες-μέλη να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα.

Στις προεδρικές εκλογές του 2017 η Μαρίν είναι ένα ισχυρό όνομα, αν και δεν πιστεύεται πως θα εκλεγεί. Η επιμονή της όμως για δημοψηφίσματα θα έχει αποτέλεσμα και είναι πολύ πιθανό να το ζήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ελλάδα

Οικονομολόγοι έχουν προβλέψει πως η Ελλάδα θα μπρούσε να βγει από την ευρωζώνη τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit. Η οικονομική ανασφάλεια που προκαλεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας που αγωνίζεται κάτω από το βάρος των διαρθρωτικών αλλαγών και της αποπληρωμής του χρέους, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit.

Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον ευρωσκεπτιστικές χώρες της ΕΕ με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το 50% των Ελλήνων να πιστεύει ότι η ΕΕ δεν έχει ωφελήσει τη χώρα.

Δεν μπορούν να ανταλλάξουν στερλίνες, αυτό γράφει πινακίδα στην Κω

Ιταλία

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 48% των Ιταλών πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα εκτός ΕΕ και αν τους δινόταν η ευκαιρία να ψήφιζαν την έξοδο της χώρας τους. Ούτε ένα χρόνο πριν το ποσοστό αυτό ήταν 35%, κάτι που δείχνει το ασήκωτο βάρος που σημαίνει για τους Ιταλούς η ανεργία, η καθόλου ανθηρή οικονομία και φυσικά το μεταναστευτικό.

Στις αρχές του μήνα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποσχέθηκε πως θα ζητήσει δημοψήφισμα για το ευρώ. Η αυξανόμενη δημοτικόηττα του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο φάνηκε από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που κέρδισε 19 στους 20 δήμους. "Το γεγονός ότι μια χώρα σαν τη Βρετανία διεξάγει δημοψήφισμα σηματοδοτεί την αποτυχία της ΕΕ", τόνισε ο Γκρίλο.

"Η ΕΕ είναι ο θάνατος της δουλειάς μας, της αξιοπρέπειάς μας", δήλωσε από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.

Και οι δύο είναι σκληροί αντίπαλοι για τον Ματέο Ρέντσι.

Ολλανδία

Γενικές εκλογές τον Μάρτιο στη χώρα και δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ακροδεξιό Γκεέρτ Βίλντερς ως φαβορί. Μετά το Brexit έγραψε στο Twitter: "Μπράβο στους Βρετανούς. Τώρα είναι η σειρά μας. Ωρα για ένα ολλανδικό δημοψήφισμα". Δημοσκόπηση δείχνει πως το 54% των Ολλανδών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

"Αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα προκηρύξω δημοψήφισμα...Ας αποφασίσει ο λαός", επισήμανε ο Βίλντερς.

Σουηδία

Η χώρα βλέπει τον εαυτό της ως το σκανδιναβικό αντίστοιχο της Βρετανίας. Εχει αρνηθεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη και σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ Βρετανία και Σουηδία συμφωνούν σχεδόν σε όλα. Η Σουηδία έχει δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες και έχει προσπαθήσει πολύ για την ενσωμάτωσή τους, επιπλέον η ακροδεξιά έχει κερδίσει έδαφος και κάποιοι συγκρίνουν την άνοδό της με αυτή του ευρωφοβικού Ukip στη Βρετανία. Οι περισσότεροι Σουηδοί έχουν θετικοί γνώμη για την ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αλλάζει. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη στάση των ηγετών της ΕΕ και από το αν θα επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τα μικρότερα κράτη. Αν δεν συμβεί αυτό τότε είναι σίγουρο πως οι Σουηδοί θα αρχίσουν να έχουν μεγαλύτερες αμφιβολίες για το αν η χώρα του έχει θέση στην ΕΕ.

Δανία

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Δανοί αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να παραχωρήσουν μεγαλύτερη εξουσία στην ΕΕ. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν δείχνει ότι η Δανία πραγματικά θέλει να αποχωρήσει από την Ενωση. Οι περισσότεροι Δανοί, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να αποκτήσουν περισσότεροι δύναμη. Η Δανία φοβάται πως περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που έχει ήδη δεχτεί θα απειλήσουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας της μικρής αυτής χώρας. Επίσης η Δανία χάνει με την έξοδο της Βρετανίας, τον σημαντικότερο σύμμαχό της στην ΕΕ. Τι ακολουθεί λοιπόν;

Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν είναι και ο καλύτερος φίλος της ΕΕ, αντίθετα μάλιστα. Παρά τις διαφωνίες, πριν από λίγες ημέρες ο Ορμπάν είχε καλέσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, αλλά το κίνητρό του ήταν να διατηρήσει τις στενές σχέσεις της κυβέρνησής του με τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές.
Ο Ορμπάν σκοπεύει να προκηρύξει δημοψήφισμα για το αν η ΕΕ θα μπορεί να προχωρεί στην επανεγκατάσταση προσφύγων χωρίς την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών που επηρεάζονται άμεσα. Μπορεί αυτό το δημοψήφισμα να μην είναι "μέσα ή έξω", αλλά σίγουρα αμφισβητεί την εξουσία των Βρυξελλών.

Σκωτία

Η Σκωτία είναι ειδική περίπτωση. Μέσα σε δύο χρόνια διεξήγαγε δύο δημοψηφίσματα και ίσως να ετοιμάζεται για ένα τρίτο. Την πιθανότητα αυτή δεν απέκλεισε η Νίκολα Στέρτζον όταν ρωτήθηκε για το αν θα ξαναγίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. "Ολα είναι στο τραπέζι είπε". Η Σκωτία τάσσεται υπέρ της ΕΕ και το Βrexit την δυσκολεύει. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) είναι πιθανόν να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του κόμματος Άλεξ Σάλμοντ μετά την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο ωστόσο η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

"Το συνετό για τη Σκωτία είναι να μην εγκαταλείψει ποτέ την ΕΕ", δήλωσε ο Σάλμοντ σε συνέντευξή του στο Sky News.

Στην ερώτηση αν η σημερινή ηγέτης του SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα προωθήσει τώρα ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Σάλμοντ απάντησε: "Ναι, το πιστεύω".

Σχετικά θέματα:

Brexit: Δείτε πως ψήφισαν οι Βρετανοί κατά περιοχή, ηλικία και κοινωνική θέση