Πομπέο: O Τραμπ είναι έτοιμος για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας, αν χρειαστεί

 
trump_pompeo

Ενημερώθηκε: 22/10/19 - 00:05

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ακόμη και με στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας, υποδηλώνοντας με τη φράση του ότι η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον της Τουρκίας, για τις ενέργειές της στη Συρία, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο. Η κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία, που συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία, εκπνέει το βράδυ της Τρίτης.

Πομπέο: Προτιμάμε την ειρήνη, αλλά είμαστε έτοιμοι

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο. Αλλά στην περίπτωση που χρειαστεί στρατιωτική ενέργεια, πρέπει να ξέρετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη στο CNBC.

Ερντογάν: Η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών

Πάντως, ο Πομπέο αρνήθηκε να διευκρινίσει τι θα προκαλούσε μια αμερικανική στρατιωτική απάντηση, δηλώνοντας ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση του προέδρου για το αν θα αναλάβει την επιβλητική δέσμευση της χρήσης της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης». Ακόμη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες οικονομικές κυρώσεις, όπως και ότι θα γίνει χρήση της διπλωματικής ισχύος της Ουάσινγκτον. «Αυτές προτιμούμε», συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Τραμπ: Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα μείνουμε 400 χρόνια στη Συρία

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι η Ουάσινγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες "για 400 χρόνια" προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Όπως είπε ο Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας "με έξυπνο τρόπο". Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας "μικρός αριθμός" στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς. Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εντέλει θα επιστρέψουον στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται "σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας", κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ", ενώ άλλοι έχουον αναπτυχθεί "για να προστατεύσουν το πετρέλαιο", δηλαδή κοντά στο Ιράκ.