Προσφυγικό: «Όταν τα θύματα παρουσιάζονται ως θύτες»

 
Προσφυγικό: «Όταν τα θύματα παρουσιάζονται ως θύτες»

Ενημερώθηκε: 08/11/21 - 14:44

Στις περιπτώσεις προσφύγων που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης για αδικήματα που δεν έχουν διαπράξει, αναφέρεται σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της ΤΑΖ. Ρεπορτάζ και για τις διαδηλώσεις ανεμβολίαστων στην Ελλάδα.

Με αφορμή σειρά δικαστικών υποθέσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, στις οποίες άνθρωποι που προσπάθησαν να φτάσουν δια θαλάσσης σε ευρωπαϊκά εδάφη για να ζητήσουν άσυλο, εγκαλούνται ως «εγκληματίες» και απειλούνται με σοβαρές ποινές, η Τageszeitung (TAZ) του Βερολίνου φιλοξενεί σχετικό εκτενές ρεπορτάζ, αλλά και σχόλιο, στο σημερινό της πρωτοσέλιδο. Όπως αναφέρει το σχόλιο σχετικά με την Ελλάδα: «Πιο εύκολα μπορεί να γλιτώσει κανείς στην Ελλάδα αν καταδικαστεί για ληστεία σε τράπεζα παρά αν οδηγήσει μια βάρκα με πρόσφυγες στο Αιγαίο».

Η αυστηροποίηση των σχετικών ποινών οδηγεί όμως σε ένα παράδοξο: «Πολλοί από τους πραγματικούς διακινητές καταλήγουν στην εξής πρακτική: δεν οδηγούν πλέον οι ίδιοι τα προσφυγικά πλοιάρια. Αντίθετα αφήνουν τους πρόσφυγες να το κάνουν μόνοι τους – οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν καν να κολυμπήσουν, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη και συχνά πνίγονται. Η αύξηση των ορίων των ποινών αγνοεί όμως το ερώτημα, εάν οι κατηγορούμενοι βγάζουν όντως κέρδος ή όχι. Αυτοί που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος με κάθε τρόπο είναι οι διακινητές».

Μάλιστα, όπως παρατηρεί η ΤΑΖ, σύμφωνα με αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, εισαγγελείς και δικαστές «μπορούν να αντιμετωπίζουν πρόσφυγες σαν να διατηρούν μαφιόζικη επιχείρηση, μολονότι όχι μόνο οι ίδιοι δεν είχαν οικονομικό όφελος αλλά αντίθετα πλήρωσαν στην Τουρκία». «Όποιος φτάνει εδώ για να ζητήσει προστασία πρέπει να περιμένει ότι μπορεί να καταλήξει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μερικές φορές ισόβια», σημειώνει η ΤΑΖ.

Ελλάδα: Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί χωρίς δουλειά και χρήματα

Η ΤΑΖ σε ένα άλλο εκτενές ρεπορτάζ της από την Αθήνα, αναφέρεται στο ζήτημα των υγειονομικών, οι οποίοι παρά τις έντονες πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν ανεμβολίαστοι. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ: «Τον Ιούλιο ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό για γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό στον τομέα της υγείας λόγω 'έκτακτων λόγων προστασίας της δημόσιας υγείας'. Από την 1η Σεπτεμβρίου εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αν και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν επιτρέπεται να εργαστούν. Το προσωπικό που τελεί σε αναστολή δεν πληρώνεται. Όποιος βρίσκεται σε αναστολή δεν μπορεί να εγγραφεί αμέσως στο ταμείο ανεργίας ώστε να διεκδικήσει κοινωνικά επιδόματα. Όσο διαρκεί η αναστολή, δεν προσμετράται ο χρόνος αυτός για τις συντάξεις. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να επιστρέψει αμέσως στη θέση εργασίας του».

Όπως σημειώνει η ΤΑΖ: «σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από 1ης Σεπτεμβρίου υπάρχουν 6.412 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας καθώς και 500 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που δεν εμβολιάζονται. Αυτό αντιστοιχεί στο 6% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας».

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ: «Για τους διαδηλωτές (κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών) ένα είναι ξεκάθαρο: το αν εμβολιαστεί ή όχι κάποιος, αυτό πρέπει να το αποφασίζει κάθε άνθρωπος μόνος του. Θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τεστ συνεχώς και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Όπως ακριβώς όταν ξέσπασε η πανδημία». Η ΤΑΖ σημειώνει στη συνέχεια: «Ακόμη κι αν οι ανεμβολίαστοι αποτελούν μια μειοψηφία, στα ελληνικά νοσοκομεία είναι αισθητή η απώλεια εργαζομένων». Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι: «σύμφωνα με έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Marc, το 64,8% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, ενώ το 32,6% ήταν κατά».