Προσπάθειες τις Άγκυρας να ανοίξει ο διάλογος για όλη την ατζέντα της: Νέο ξεκίνημα, αλλά μην τα περιμένει όλα η ΕΕ από την Τουρκία

 
Προσπάθειες τις Άγκυρας να ανοίξει ο διάλογος για όλη την ατζέντα της:  Νέο ξεκίνημα, αλλά μην τα περιμένει όλα η ΕΕ από την Τουρκία

Ενημερώθηκε: 28/09/20 - 10:57

Ως ευκαιρία για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει η Αγκυρα τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο η ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα για την από κοινού δημιουργία ενός οδικού χάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής ημερομηνίας επανέναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και μάλιστα με πολλαπλή ατζέντα.

«Θεωρώ ότι η σύνοδος της ΕΕ έχει την ευκαιρία να επανεκκινήσει τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εδώ, και βλέπω αυτή την προθυμία εκ μέρους πολλών χωρών-μελών της ΕΕ,» δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν στο πρακτορείο Reuters.

«Οφείλουν επίσης να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία. Θα πρέπει να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. Εφόσον περιμένει κανείς να κάνει η Τουρκία το Α, το Β ή το Γ, πρέπει και οι χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους,» τόνισε ο κ. Καλίν.

Η δουλειά συνεχίζεται για να επιλεγεί μια ημερομηνία για την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πάρουν το νήμα από εκεί που οι δύο χώρες το είχαν αφήσει το 2016. Επανέλαβε δε την τουρκική θέση ότι αντικείμενο δε θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες, αλλά και τα νησιά και ο εναέριος χώρος.

Ο κ. Καλίν εκτίμησε ότι οι συνομιλίες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πολιτική διαβούλευση και στις συνομιλίες στρατιωτικού επιπέδου. «Σε όλα αυτά τα τρία επίπεδα, πιστεύουμε ότι θα σημειώσουμε θετική πρόοδο πολύ σύντομα,» είπε.

Πηγή: Reuters