Qatargate: Η Εύα Καϊλή θέλει να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο

 
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ενημερώθηκε: 10/05/23 - 18:58

«Η Εύα Καϊλή θέλει πίσω τη δουλειά της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Με αυτή την πρόταση ξεκινάει το δημοσίευμα του Politico που αναφέρεται στην πρόθεση τόσο της Καϊλή, όσο και άλλων δύο ευρωβουλευτών των οποίων τα ονόματα ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Qatargate, να επαναδραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις δικηγόρων της Καϊλή, αναφέρει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα επιχειρήσει σύντομα να αιτηθεί την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού, ώστε να συνεχίσει τα καθήκοντά της. Το Politico, εκτός της Καϊλή, υποστηρίζει ότι τόσο ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα, όσο και ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, ενδέχεται να ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται πως αμφότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έπειτα από τις δραματικές αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatargate που συγκλόνισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους προηγούμενους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχουν πάψει να είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά τους. Δικαιώματα – όπως αναφέρει το Politico – που περιλαμβάνουν τη μισθοδοσία τους από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά και το δικαίωμα ψήφου.

Οσον αφορά τον φερόμενο «εγκέφαλο» της οργάνωσης, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, η συζήτηση αυτή δεν τον αφορά μιας και ο ίδιος από το 2019 δεν είναι ευρωβουλευτής.

Το Politico επισημαίνει πως από τη στιγμή που πλέον έχουν αρθεί τα μέτρα για την πανδημία τα οποία επέτρεπαν στους ευρωβουλευτές να ψηφίζουν εξ’ αποστάσεως, ακόμη κι εκτός Βελγίου, Καϊλή, Ταραμπέλα και Κοτσολίνο θα μπορούσαν να επανέλθουν στα καθήκοντα τους εφόσον αρθούν οι όροι κατ’ οίκον περιορισμού που τους έχουν επιβληθεί. Επομένως, σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να πείσουν τις αρχές ότι πλέον δεν παρίσταται ανάγκη να υπόκεινται σε περιορισμό.

Η «τριάδα» των Ευρωβουλευτών διαγράφηκε από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μόλις το σκάνδαλο ξέσπασε. Πλέον οι πάλαι ποτέ σύντροφοί τους δεν επιθυμούν καμία ταύτιση ή σύνδεση μαζί τους.

Ερωτηθείσα σε σχέση με την προοπτική επιστροφής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Iratxe García Perez είπε χαρακτηριστικά πως «αυτά τα τρία πρόσωπα δεν αποτελούν μέλη της ευρωομάδας» και πως η ίδια «δεν γνωρίζει κάτι για το θέμα, ούτε η ομάδα αναμένεται να πράξει κάτι σχετικά».

Οι τρεις προτεραιότητες της Καϊλή και ο στόχος επιστροφής στην Ευρωβουλή

«Η Εύα Καϊλή φτιάχνει ξανά τη ζωή της έχοντας τρεις προτεραιότητες: πρώτον, να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε στον ψυχισμό του παιδιού της η τετράμηνη απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας με τη μητέρα του, δεύτερον, να τεκμηριώσει την αθωότητά της και τρίτον, να επιστρέψει ενεργά στις αρμοδιότητές της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δικηγόροι της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους όσο η δίκη εκκρεμεί. Σήμερα, ζει μαζί με την κόρη της, στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες. Το διαμέρισμα απέχει μόλις 100 μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το κτίριο φιλοδοξεί να επιστρέψει, σχολιάζει το Politico.

Η ελληνική νομοθεσία, άλλωστε, ορίζει ότι πρέπει να εκδοθεί μια οριστική καταδίκη — αφού εξαντληθούν πλήρως όλες οι δυνατές προσφυγές — προτού κάποιος καθαιρεθεί από το βουλευτικό του αξίωμα.

Το Politico φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση του πρώην χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, ο οποίος εκτίει την ποινή του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα, κι ενώ δεν ασκεί τα καθήκοντα του ως ευρωβουλευτή από τη φυλακή, διατηρεί την ιδιότητά του μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει.

Οι δικηγόροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ώστε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής να μην συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες που απορρέουν από την ιδιότητά της ως εκλεγμένου μέλους του Ευρωκοινοβουλίου. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα για αφαίρεση του ηλεκτρονικού βραχιολιού που επιβλήθηκε στην Καϊλή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η Καϊλή στοχεύει να εκκινήσει τις διαδικασίες επανενεργοποίησής της στην Ευρωβουλή τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Politico, η Καϊλή φέρεται να προσέγγισε πέντε πρώην συνεργάτες της ρωτώντας τους αν θα ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν ξανά μαζί της. Σύμφωνα με την πηγή, και οι πέντε αρνήθηκαν.

Τι ισχύει για Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

Στην περίπτωση του Ταραμπέλα το πλαίσιο είναι διαφορετικό μιας και ο Βέλγος Ευρωβουλευτής απαλλάχθηκε πρόσφατα από το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που του είχε επιβληθεί. Σε ερώτηση για το αν ο Ταραμπέλα προτίθεται να επιστρέψει στα καθήκοντα του στην Ευρωβουλή, ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον του την οποία επικαλείται το Politico, απάντησε: «Φαντάζομαι ναι. Αλλά αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες που θα του επιβληθούν», οι οποίες ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί. «Επιθυμεί να εργαστεί. Βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά για έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει σε όλη του τη ζωή», σημειώνει η ίδια πηγή.

Οπως και να’ χει, πάντως, μια ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Ευρωβουλή θα ήταν ολότελα διαφορετική σε σχέση με την προ-Qatargate εποχή. Έχοντας «αποβληθεί» από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, Καϊλή, Ταραμπέλα και Κοτσολίνο έχουν χάσει και τη θέση τους σε επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν. Η διαγραφή τους από τους Σοσιαλιστές τούς οδήγησε αυτόματα στην ομάδα των ανεξάρτητων ευρωβουλευτών, η οποία πλέον αριθμεί 47 πρόσωπα.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγή που επικαλείται το Politico, ο Ταραμπέλα παρακολουθεί τις προόδους της επιτροπής αλιείας και πιθανώς σύντομα να ξεκινήσει τις νομοθετικές προτάσεις. Ο ίδιος έχει δικαίωμα επικοινωνίας με άλλους ευρωβουλευτές, όχι όμως με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Qatargate. Άτομο από το περιβάλλον του Ταραμπέλα ξεκαθαρίζει πως ο Βέλγος ευρωβουλευτής δεν έχει πρόθεση να κατέβει ξανά υποψήφιος.

Όσον αφορά τον Ιταλό ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Νάπολι και δεν έχει δικαίωμα να συνομιλεί με κανέναν πλην της οικογένειας και του δικηγόρου του. Μάλιστα, εκκρεμεί η απολογία του που θα κρίνει το αν θα εκδοθεί στο Βέλγιο. Η επόμενη ακρόαση θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις, μένει να φανεί αν οι τρεις τους βρεθούν τελικά ξανά στα διπλανά καθίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ