Qatargate: Το τρίγωνο του χρήματος από το Κατάρ - Τουρκία, Πολωνία, Βρυξέλλες

 
ΚΑΙΛΗ

Ενημερώθηκε: 21/12/22 - 22:11

Νέα πρόσωπα, χώρες και «σύνδεσμοι» έρχονται στη δημοσιότητα για το σκάνδαλο του Κατάρ για το οποίο προφυλακίστηκε ως εμπλεκόμενη η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιl Fatto Quotidiano, η σωστή επαφή ήρθε από τον άνθρωπο που όλοι αποκαλούσαν απλώς ως «ο Αλγερινός». «Είναι κάποιος που εργάζεται για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Boudjellal. Με έφερε σε επαφή με ένα άτομο στην Τουρκία, πιστεύω παλαιστινιακής καταγωγής». Αυτός του έδωσε έναν βελγικό αριθμό τηλεφώνου: «Έπρεπε να του τηλεφωνήσω για να πάρω τα χρήματα». Ήταν πάντα ένας διαφορετικός άνθρωπος. «Και έσβηνα αυτούς τους αριθμούς κάθε φορά, για να μην αφήσω ίχνη». Έτσι πλήρωνε το Κατάρ τις δωροδοκίες του στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, ο κοινοβουλευτικός βοηθός, σύντροφος της Εύας Καϊλή, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας από τον εισαγγελέα των Βρυξελλών. Τον αποκαλούσαν «σέρφερ του Idroscalo» και είναι από το Abbiategrasso Είναι 35 ετών και έχει μια κόρη 22 μηνών με την Εύα Καϊλή, που καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού κατέληξε να συλληφθεί όπως και ο Τζιόρτζι. Ο Τζιόρτζι προσπαθεί να την αθωώσει, δεδομένου ότι από τότε που κατέληξε στη φυλακή άρχισε να συνεργάζεται με τους ανακριτές. «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της», είπε. Ανακρίθηκε αρχικά από την ομοσπονδιακή αστυνομία και στη συνέχεια από τον ανακριτή Michel Claise, συμπληρώνοντας τρεις εκτενείς αναφορές.

Οι επαφές με τον «Αλγερινό»

Στις αναφορές διαδραματίζεται η ιστορία που εξηγεί πώς λειτούργησε το σύστημα που ανακάλυψε η βελγική μυστική υπηρεσία: μια ομάδα που αποτελείται από τον Τζιόρτζι και τους εργοδότες του, δηλαδή τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και τον σημερινό βουλευτή της ΕΕ Andrea Cozzolino, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους δύο δεν έχει ερευνηθεί, ούτε έχει ανακριθεί ποτέ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η ομάδα εργαζόταν στην υπηρεσία του «Dget», των πληροφοριών του Μαρόκου, αλλά και της κυβέρνησης της Ντόχα (τουλάχιστον στην περίπτωση των Παντσέρι και Τζιόρτζι).

«Λειτουργεί με διακριτικότητα που υπερβαίνει την απλή σύνεση, αποφεύγοντας να εμφανίζεται ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα και κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματα», σημειώνεται στην έκθεση που οδήγησε στην έρευνα.Είναι μια συμφωνία «μερικών εκατομμυρίων ευρώ».

Και μάλιστα, είναι κυρίως χρήματα για τα οποία μιλάει ο Τζιόρτζι. Και όπως είπε, για να φτάσουν στο Κατάρ χρειάστηκε να μιλήσουν με τον «Αλγερινό», μετά με τον Παλαιστίνιο στην Τουρκία και τέλος να καλέσουν την επαφή που απάντησε από το Βέλγιο. «Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το εκτιμήσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», είπε ο Τζιόρτζι, εξηγώντας ότι αυτή η τριγωνική επαφή γινόταν «δύο τρεις φορές το χρόνο».

Τα ταξίδια προσφορά από το Atmoun

Για το Μαρόκο, από την άλλη, οι μίζες έρχονταν σε μετρητά και πάντα από τον Abderrahim Atmoun, τον πρεσβευτή της Ραμπάτ στην Πολωνία: «Έφερνε χρήματα κατά καιρούς αλλά όχι σε τακτική βάση. Ήταν ποσά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό στις 50.000 ευρώ», σύμφωνα με το στόρι που λέει ο Τζιόρτζι. Και εδώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα: «Ο Ατμούν ήρθε στις Βρυξέλλες ή πήγαμε στο Παρίσι, στο σπίτι του, στο διαμέρισμά του.

Όταν πήγαμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι θα πάρουμε γραβάτες ή κοστούμια». Ήρθε και κάτι άλλο από το Μαρόκο: «Τον Δεκέμβριο ο Atmoun ήθελε να προσφέρει σε εμένα, τον Παντσέρι και τις αντίστοιχες οικογένειές τους ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και για την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν».

Η συνάντηση με τους Σαουδάραβες

Στις ιστορίες του Τζιόρτζι υπάρχει επίσης μια συμφωνία μεταξύ της ομάδας και της Μαυριτανίας. «Είναι λίγο παρόμοιο, αλλά όχι με τον ίδιο όγκο χρημάτων. Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρέσβη και αυτό ήταν το αντίστοιχο: 1.500 ευρώ + 300 για έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25.000 ευρώ μετρητά». Αλλά σε αντάλλαγμα τι;

«Ακόμη και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα, ο οποίος ήθελε πληροφορίες για το τι λέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα του».

Εν ολίγοις, η υπηρεσία που προσέφερε ο «όμιλος Παντσέρι» ήταν πάντα η ίδια: Παροχή συμβουλών και πιθανή παρέμβαση στους θεσμούς. Ο τρόπος λειτουργίας ήταν αυτός που έγινε και με το Κατάρ: Να δώσουν απαντήσεις στους ισχυρισμούς για τα δικαιώματα των εργαζομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτός είναι ο λόγος που, στις 10 Οκτωβρίου, ο Τζιόρτζι και ο Παντσέρι συναντούν τον υπουργό Εργασίας της Ντόχα, Ali Bin Samikh al Marri, στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher στις Βρυξέλλες.

«Έχω αναπτύξει ένα λόμπι για αυτούς. Έχω έγγραφα, η προσέγγιση ήταν σταδιακή: Σταματήστε τις επιθέσεις άλλων χωρών, προωθήστε τις θετικές πτυχές».

Μια άλλη ΜΚΟ εμφανίζεται

Στο τέλος του 2019, ωστόσο, κάτι άλλαξε: «Ο Παντσέρι έδωσε την ιδέα της δημιουργίας μιας ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα ήταν ο Αλγερινός που το πρότεινε. Χρειαζόμασταν να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που να μην ενεργοποιεί κάποιο. Το ζήτησαν οι Καταριανοί». Και προσθέτει: «Γι' αυτό συμφώνησα στο Fight Intimity. Το οποίο στη συνέχεια ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οποίου ο πρόεδρος ήταν ο Thor Alvorsen».

Αλλά κάνει μια διευκρίνιση: «Όλοι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο Fight Impunity δεν γνωρίζουν την πραγματική προέλευση των κεφαλαίων. Αγνοούν τη σχέση μεταξύ του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το κράτος του Κατάρ. Μόνο εγώ και ο Παντσέρι ξέραμε». Ωστόσο, ο Τζιόρτζι λέει ότι δεν έχει καμία απόδειξη για αυτή τη δήλωση σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ του ιδρύματος και της Ντόχα. Και δεν γνωρίζει καν τις λεπτομέρειες της σχέσης με τη Figà Talamanca.

Ο ρόλος του Βισεντίνι

Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν περισσότερα και ρωτούν για τον Λούκα Βισεντίνι: «Δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, αλλά ήταν φίλος του Παντσέρι. Το Κατάρ ζήτησε να τοποθετηθούν άνθρωποι σε βασικές θέσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανακάλυψε την υποψηφιότητα του Βισεντίνι ως γενικού γραμματέα του Ituc και αφού τον γνώριζε ο Παντσέρι, τον υποστήριξε. Θα υπήρχαν συμφωνίες μεταξύ τους για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του με αντάλλαγμα την αποζημίωση».

Ο Τζιόρτζι πάντως λέει ότι δεν ξέρει τίποτα άλλο. Οι ερωτήσεις των ανακριτών επικεντρώθηκαν και σε άλλα ονόματα: Ποιος έλαβε χρήματα από τον Παντσέρι; «Υποθέτω ότι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τις επαφές, ο Tarabella, ο Cozzolino… Έχω ένα κενό. Ορκίζομαι: Δεν ξέρω».

Και οι 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Τζιόρτζι και της Καϊλή; Ο ίδιος λέει ότι ήταν χρήματα που προορίζονταν για αυτόν και τον Παντσέρι, όχι τη σύντροφό του. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, ότι το σύστημα ήταν «ανθυγιεινό...».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ