Ρωσία: Για «ουκρανοποίηση» και επιλεκτική μνήμη κατηγορεί την ΕΕ η Μαρία Ζαχάροβα

 
maria zakharova

Πηγή Φωτογραφίας: TASS

Ενημερώθηκε: 31/08/23 - 16:30

Για «ουκρανοποίηση» κατηγορεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή την υπογραφή της λεγόμενης «Διακήρυξης των Αθηνών» από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία και φιλοξένησε, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την άτυπη σύνοδο ηγετών για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιοδικού «The International Affairs», δήλωσε πως «η Διακήρυξη των Αθηνών έδειξε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι η σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει τη γραμμή προς την πλήρη ουκρανοποίηση της ατζέντας όλων των σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας».

Και προσέθεσε ότι «ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η επιλεκτική επιλογή των συμμετεχόντων για κάθε τέτοια εκδήλωση, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον κρυφό σκοπό κάθε ατζέντας της ΕΕ».

«Με εκβιασμούς επιβάλουν την επιθετική τους γραμμή κατά της Ρωσίας»

«Μέσω της πολιτικής και οικονομικής πίεσης και του εκβιασμού», ισχυρίσθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν την επιθετική τους γραμμή κατά της Ρωσίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για να αναλάβουν την κοινή ευθύνη οι υποψήφιοι για την ΕΕ. Προσπαθούν να τους αναγκάσουν να συμμετάσχουν ενεργά στη βοήθεια προς το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, υποστηρίζοντας το τελεσίγραφο και τις απολύτως μη βιώσιμες απαιτήσεις του, σύμφωνα με την εντελώς παράλογη ‘φόρμουλα ειρήνης’ του Β. Ζελένσκι».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το ουκρανικό θέμα τέθηκε τεχνητά ‘στο προσκήνιο’ της συνόδου κορυφής της Αθήνας και συνδέθηκε άμεσα με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ το έγγραφο για τα αποτελέσματα της εκδήλωσης, αφιερωμένης στην 20ή επέτειο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, αφοσιώθηκε σχεδόν πλήρως στην Ουκρανία».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο το ουκρανικό θέμα τέθηκε τεχνητά ‘στο προσκήνιο’ της συνόδου κορυφής της Αθήνας και συνδέθηκε άμεσα με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ το έγγραφο για τα αποτελέσματα της εκδήλωσης, αφιερωμένης στην 20ή επέτειο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, αφοσιώθηκε σχεδόν πλήρως στην Ουκρανία».

Η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «τα πραγματικά προβλήματα και οι προσδοκίας των Δυτικών Βαλκανίων δεν λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας μάλιστα πως η ΕΕ, «προκειμένου να αντιταχθεί περαιτέρω στη χώρα μας, είναι έτοιμη να θυσιάσει τα γνήσια συμφέροντα της ανάπτυξης και της ασφάλειας των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, παραβιάζοντας μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον σεβασμό της κυριαρχίας και του δικαιώματος της αυτόνομης ανάπτυξης».

«Ξεχάσατε τις επιθέσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη και Συρία»

«Στο τελικό έγγραφο αναφέρονται υποκριτικά στην παραβίαση από τη χώρα μας των κανόνων και αρχών της ευρωπαϊκής ασφάλειας, την οποία καταπάτησαν μαζί με τις ΗΠΑ, όταν επιτέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία το 1999, το Ιράκ το 2003, τη Λιβύη το 2011, τη Συρία το 2014», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Και προσέθεσε πως «τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν το 2008 τη ρωσική πρόταση να καταστεί η νομικά δεσμευτική αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, η οποία καταγράφηκε επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο στα έγγραφα του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, απέρριψαν τα σχέδια των διεθνών συνθηκών για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ετοιμάσαμε το 2021».

Υπενθυμίζει, επίσης, πως «εισάγουν κυνικά στο κοινό έγγραφο τις δηλώσεις για την ‘εδαφική ακεραιότητα’ της Ουκρανίας, ξεχνώντας εντελώς τις προσπάθειες του διαχωρισμού του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Προσπαθούν να εδραιώσουν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τοποθετώντας τα στο ίδιο επίπεδο με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις του Κιέβου και του Κισινάου.

»Υπόσχονται στις χώρες της περιοχής ένα ‘λαμπρό μέλλον’ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της αντιρωσικής πορείας, στην ουσία καθιστώντας την το πρώτο, αν όχι το κύριο, κριτήριο για την ένταξη στην ΕΕ. Πρόκειται για τις προφανείς εκδηλώσεις του ιδεολογικοποιημένου συμμαχικού τρόπου σκέψης, που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα

Το σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα για την «Διακήρυξη των Αθηνών» ανάρτησε στην πλατφόρμα X η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Πηγή: in.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ