Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχουν τεθεί οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στη Μόσχα, μετά από πληροφορίες για πιθανές ενέργειες δολιοφθοράς που αποδίδονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), σε συνεργασία με την αστυνομία και την Εθνοφρουρά, ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα, επικαλούμενη πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον «κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικού προσωπικού και στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν ήδη απόπειρα απόκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ουκρανικές υπηρεσίες, τα οποία προορίζονταν για «τρομοκρατική επίθεση» στη Μόσχα.
Όπως αναφέρεται, τα drones που φέρονται να επιδιώκουν να αποκτήσουν οι ουκρανικές πλευρές είναι «ελεγχόμενα μέσω οπτικών ινών και ικανά να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο έως και 20 κιλών», γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για πιθανές επιθέσεις σε αστικούς στόχους.
Το περιστατικό εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας–Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου και οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις πέραν της πρώτης γραμμής, αξιοποιώντας drones και ομάδες δολιοφθοράς για επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη επίθεση εναντίον του υποστράτηγου Βλαντιμίρ Αλεξέεφ, αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, ο οποίος δέχθηκε πυρά τον Φεβρουάριο στη Μόσχα, αλλά επέζησε.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις ρωσικές αρχές να ενισχύουν την επιτήρηση και τα μέτρα ασφαλείας, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων στην πρωτεύουσα.