Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν στη Συρία, αναζητά σανίδα σωτηρίας σε Μέρκελ, Τραμπ, Μακρόν

 
Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν στη Συρία, αναζητά σανίδα σωτηρίας σε Μέρκελ, Τραμπ, Μακρόν

Ενημερώθηκε: 21/02/20 - 21:02

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει ο Ερντογάν με την στρατιωτική εμπλοκή του στη Συρία και αναζητά εναγωνίως διέξοδο μέσω νέων συμμαχιών για να αντιμετωπίσει το κοινό μέτωπο του Πούτιν με τον Άσαντ, ειδικά μετά τον θάνατο των δύο Τούρκων στρατιωτών από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα.

Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για το θέμα. Μάλιστα για να τούς πείσει θυμήθηκε την «ανθρωπιστική καταστροφή» που συντελείται στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία «ο πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση».

Χθες Πέμπτη Μακρόν και Μέρκελ συνομίλησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, ενώ του ζήτησαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του ζήτησε να τεθεί υπό έλεγχο ο συριακός κυβερνητικός στρατός στην περιοχή της επαρχίας Ιμντλίμπ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος του εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη δράση των εξτρεμιστών στη συριακή αυτή επαρχία. Και οι δύο διατύπωσαν την προσήλωση τους στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Σότσι, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Λιβύη.

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα να τεθούν υπό έλεγχο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Παράλληλα, επεσήμανε στον Πούτιν ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2018, θα πρέπει να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εξέφρασαν επίσης την προσήλωση τους στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί παλαιότερα για τη Συρία και επίσης συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρει αν επιτεύχθηκε οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις εξελίξεις στη Συρία.

Τι είπε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τις ενέργειες των εξτρεμιστών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκε για μια ακόμη φορά η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των εξτρεμιστικών ομάδων», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν πιο ενεργές τις διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων για την κατάσταση στην Ιντλίμπ και ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής των αποφάσεων της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Πόσο πιθανή είναι η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας

Η Άγκυρα όπως και η Μόσχα επιθυμούν να αποφύγουν μία στρατιωτική αναμέτρηση στην Ιντλίμπ που θα θέσει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις τους αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το πετυχαίνουν. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στήριζαν αντίπαλες πλευρές του συριακού εμφυλίου αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την καλή συνεργασία μεταξύ τους. Η επιμονή της Άγκυρας, όμως, να αποσυρθεί ο συριακός στρατός από τις περιοχές που κατέλαβε πρόσφατα στην Ιντλίμπ και να τηρηθούν τα σύνορα της ζώνης ασφαλείας όπως συμφωνήθηκαν με την Ρωσία στο Σότσι το 2018 φαίνεται ότι αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στην Μόσχα.

Εάν ο Πούτιν έκανε δεκτό το αίτημα της Άγκυρας τότε θα έθετε σε κίνδυνο τις στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στηρίζει από την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Σε αυτή τη φάση η Ρωσία επιθυμεί να δει τον ρόλο της Τουρκίας στην Συρία να υποβαθμίζεται και δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας, όπου βρίσκονται και τα 12 τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια, στην Άγκυρα.

Η «σφήνα» των ΗΠΑ

Το αδιέξοδο αυτό είναι έτοιμες να εκμεταλλευθούν οι ΗΠΑ αν και με διαρροές στα διεθνή ΜΜΕ Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν αναμένουν πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας για την Ιντλίμπ. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει την Τουρκία στην Ιντλίμπ προκειμένου να σταματήσουν οι «σφαγές των αμάχων» από τον ρωσικό και συριακό στρατό. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ ότι έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την αποστολή πυραύλων Patriot για την Ιντλίμπ.

Περισσότερο «φως» στην αμερικανική στάση ρίχνει δημοσίευμα του Τούρκου δημοσιογράφου, Μουράτ Γιετκίν, ο οποίος εξηγεί ότι μπορεί οι ΗΠΑ να μην εμπλακούν στρατιωτικά απευθείας στην Ιντλίμπ αλλά θα δώσουν στην Άγκυρα ό,τι επιθυμεί. «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν απευθείας στην σύγκρουση στην Ιντλίμπ. Αυτό είναι το όριο μας. Αλλά θα στηρίξουμε την Τουρκία σε άλλες περιοχές με προηγμένα τεχνικά συστήματα και ειδικό εξοπλισμό όταν χρειαστεί», είπε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος στον Γιετκίν.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Τουρκία μπορεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να ενισχύσει τα φυλάκια της με χιλιάδες στρατιώτες. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο δυτικός εναέριος χώρος της Συρίας ελέγχεται από την ρωσική αεράμυνα αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για μία τουρκική στρατιωτική αντεπίθεση εναντίον του συριακού στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ