Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Το τελεσίγραφο Τραμπ, το πυρηνικό αγκάθι και το αδιέξοδο της «διαρκούς σύρραξης»

 
πολεμος στο ιραν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 05/04/26 - 13:49

Με τη φράση «η κόλαση θα βρέξει πάνω τους σε 48 ώρες», ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την πολεμική ρητορική του στο προσκήνιο, απειλώντας το Ιράν με ολοκληρωτικό πλήγμα εάν δεν ανοίξουν άμεσα τα Στενά του Ορμούζ.

Παρά την εκρηκτική ανάρτηση στο Truth Social, αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα υλοποιήσει την απειλή του, δεδομένου ότι πρόσφατα υπαναχώρησε από ανάλογα τελεσίγραφα, ενώ η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για τις επιλογές βίαιης διάνοιξης των Στενών.

Η γεωοικονομική πίεση και το «αόρατο» πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Τραμπ πιέζεται από την κατακόρυφη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και το πολιτικό κόστος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εμφανίζεται ως ο κύριος υποστηρικτής της συνέχισης των επιχειρήσεων, φοβούμενο ότι μια πρόωρη λήξη θα ενισχύσει την Τεχεράνη.

Ωστόσο, η ισραηλινή ηγεσία ανησυχεί για κάτι που ο Τραμπ δείχνει να υποτιμά: τα 440 κιλά υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν, τα οποία αποτελούν τη μαγιά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου στο άμεσο μέλλον.

Επιχειρήσεις χωρίς ορατό τέλος

Στο πεδίο των μαχών, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση πληγμάτων σε «ζωτικούς» στόχους, μετατοπίζοντας πλέον τα πυρά του σε βιομηχανικές υποδομές και χαλυβουργίες, με στόχο να παραλύσει την οικονομική ανάκαμψη του Ιράν.

Παρ' όλα αυτά, η προσδοκία για κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ η βοήθεια από Ρωσία και Κίνα ενδέχεται να επιταχύνει την ανασυγκρότηση της Τεχεράνης ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Το εσωτερικό μέτωπο και η κόπωση του στρατού

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η κατάσταση παραμένει δραματική:

Κόπωση εφέδρων: Ο IDF προειδοποιεί για εξάντληση των δυνάμεων μετά από δύο χρόνια πολέμου, με τις ημέρες εφεδρείας να εκτινάσσονται στις 120 ετησίως.

Λίβανος: Οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματικού ότι στόχος είναι μόνο η αποστρατικοποίηση του Νοτίου Λιβάνου (και όχι ολόκληρης της χώρας) προκάλεσαν πολιτική θύελλα, αναδεικνύοντας το χάσμα μεταξύ κυβερνητικών διακηρύξεων και πραγματικότητας.

Πολιτική πίεση: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ για την έλλειψη ξεκάθαρου σχεδίου εξόδου, την ώρα που χιλιάδες πολίτες ζουν καθημερινά στα καταφύγια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ